Paikallisuutiset

Asukasarkea ja pikkuisen juhlaakin - Pietarsaaren historiasta kertova pysyvä näyttely nostaa esiin ihmisiä ja tarinoita

Pietarsaari

Ihmiset ja tarinat nousevat nyt johtavaan rooliin Pietarsaaren museon uudessa asussa.

Malmin talon perusnäyttelyn uusiminen on ollut suunnittelun alla jo hyvän aikaa. Hanke saa vauhtia, kun siihen on palkattu projektityöntekijäksiSara Johansson. Rahoitusta näyttelyn uudistamiseen on saatu Otto A. Malmin säätiöltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aloitamme huone huoneelta. Haluamme kertoa Malmin talon historiasta ja ihmisistä jotka ovat asuneet täällä. Mukaan tulee nyt enemmän tarinoita ja kertomuksia, Johansson sanoo.

”Tablettien ja äänioppaiden avulla saamme taloon lisää tietoa, kuvia ja elämää.” Carola Sundqvist Museonjohtaja

Peter ja Otto Malmin perheiden elämästä tullaan kertomaan paitsi esinein ja kuvin, myös huoneisiin sijoitettavien tarinatablettien avulla.

Mitä tekivät laivanvarustaja- ja kauppiasperheen naiset? Millaista ulkomaan kirjeenvaihtoa perheenjäsenten kesken käytiin?

– Haluamme selkeyttää tätä Malmien ja Pietarsaaren historiaa. Meillä on ollut oikeastaan aika vähän tekstejä esillä aiemmin. Tablettien ja äänioppaiden avulla saamme taloon lisää tietoa, kuvia ja elämää, museonjohtajaCarola Sundqvist sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkajaisiksi Malmin talon kahteen huoneeseen on pystytetty Pietarsaaren kaupungin historiasta kertova näyttely. Yllättävää kyllä, harvinaisuus sekin. Itse Pietarsaaren kehitystä perustamisvuodestaan 1652 aina 1900-luvulle on esitetty tällä tavoin kompaktissa näyttelyssä harvoin jos koskaan.

Näyttely etenee aikajärjestyksessä ja kertoo kartoin, kuvin, esinein ja tekstein merenkulku- ja ulkomaankauppakaupungin kasvusta ja muuttumisesta teollisuuskaupungiksi.

Pietarsaaren palo vuonna 1835 muutti tuhkaksi nykyisen Kanavapuistikon eli Kävelykadun eteläpuolisen alueen.

Suuronnettomuus oli vedenjakaja, sillä sen jälkeen Pietarsaari alkoi muotoutua kohti nykyistä asemakaavaansa ja asuaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toista näyttelyhuonetta hallitsee laaja kaupungin pienoismalli 1800-luvulta, jonka rakennuksista kirkkoa ja paria taloa lukuunottamatta ei juuri nykypäivänä löydy jälkeä.

Katsoja voi huvitella yrittämällä sijoittaa tämän päivän maamerkit asianomaisiin paikkoihin. Nokkela keksintö on sijoittaa tarinatabletti pienoismallin kupeelle – siitä voi taloja klikkaamalla nähdä ja lukea, kuka ja ketkä ovat asuneet kyseisissä kiinteistöissä.

Mitä lähemmäs 1900-lukua tullaan, sitä suurempaan osaan näyttelyssä nousevat kaupungin asukkaat.

– Olemme pitäneet tärkeänä tuoda ihmisiä esille. Historiassa kerrotaan usein, kuka on ollut päättämässä tai pormestarina. Nyt esittelemme myös työtä, huvilaelämää ja yhdistyksiä, joissa on ollut hirveästi pietarsaarelaisia mukana. Ihmisethän kaupungin tekevät, Carola Sundqvist kertoo.

Esillepano helpottuu, mitä pidemmälle 1800-luvulla tullaan. Valokuvaus ja muu dokumentointi yleistyivät, joten materiaalia on mistä ammentaa.

– Tässä näytetään arkielämää Pietarsaaressa. Ja vähän juhlaakin.

Teollistuminen nousee vahvasti esiin, ja aiheesta: satakunta vuotta sitten Pietarsaari oli yksi maan teollistuneimmista kaupungeista. Vielä 1950-luvulla puolet työikäisestä väestöstä kävi töissä jollakin lukuisista tehtaista.

Näyttelyesineistö ei aivan heti lopu kesken Pietarsaaren museolta. Kokoelmia riittää, ja eritoten valokuvamateriaalia.

– Pelkästään negatiiveja meillä noin 600 000 kappaletta, vanhimmat 1850-luvulta. Valokuvien osalta olemme kymmenen suurimman museon joukossa Suomessa, Sundqvist toteaa.

Mitkään seinäpinnat eivät riittäisi ripustamaan kuvastoa näkyville, vaikka jostain löytyisikin muutama sata talkoolaista negoja digitoimaan ja kopioimaan.

Verkko tulee osaltaan avuksi. Museon uusittavilla kotisivuilla tullaan julkaisemaan vanhoja kuvia teemoittain. Museon tavoitteena on myös anoa kaupungilta rahoitusta, jotta historiallisia valokuvia voitaisiin julkaista kaikille avoimessa kansallisessa finna.fi-palvelussa.

Pietarsaaren historianäyttely jää pysyväksi. Malmin taloon jätetään myös tila vaihtuville, pienille teemanäyttelyille.

Malmin talo, veteraaninäyttely, tupakkamuseo ja Tupakkamakasiinin näyttelytila ovat avoinna Spotlight-iltana keskiviikkona 25. elokuuta klo 22 asti. Niihin on tuolloin vapaa pääsy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä