Paikallisuutiset

Mittareiden mittaaminen digitaivaalle

Beamex mukana eurooppalaisessa standardisointihankkeessa.

Pietarsaari

Maailman teollisissa prosesseissa käytetään käsittämättömät määrät erilaisia mittareita, jotka tarkkuutensa säilyttääkseen tarvitsevat säätöä ja huoltoa nekin.

Pietarsaarelainen Beamex on valmistanut kalibraattoreita eli mittarien mittareita yli 40 vuoden ajan, ilmeisen hyvällä menestyksellä. Globaalissa asiakaskunnassa vilahtavat nimet kuten Nasa, Google ja jokunen formulatalli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ala on murroksessa, ja murroksen nimi on, kuinkas muuten, digitaalisuus, sanooSami Koskinen, joka johtaa Beamexin digijärjestelmien kehitystä.

”Kun aikaisemmin laskentatehot olivat tietokoneissa, nyt ne ovat jokaisen taskussa.” Sami Koskinen Beamex

– Olemme toimittaneet sähköisiä ja digitaalisia ratkaisuja jo vuodesta 1980, jolloin markkinat ja ihmiset eivät ehkä olleet vielä valmiita niihin. Mutta nyt digitalisaatio ja matkapuhelimet ovat muuttaneet käyttäytymistä valtavasti. Kun aikaisemmin laskentatehot olivat tietokoneissa, nyt ne ovat jokaisen taskussa, eikä puhuta enää kustannuskysymyksestä.

Koskisen mukaan nyt keskiössä ovat tieto ja mahdollisuudet kerätä sekä analysoida sen valtavaa määrää.

Ennen tieto, kuten kalibrointisertifikaatit, kerättiin paikallisesti, tulostettiin paperille, allekirjoitettiin ja mapitettiin toimiston hyllyyn. Tapa on Koskisen mukaan erittäin passiivinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sitä ei voida analysoida tai hyödyntää millään tavalla. Mutta kun sertifikaatti tallennetaan digitaaliseen muotoon, sitä voi hyödyntää analyyseissa, mallintamisessa ja vaikka digitaalisten kaksosten luomisessa. Voidaan ennustaa esimerkiksi, milloin tehtaalla olisi optimiaika kalibroida laitteita.

– Paperilla tämä tieto on ollut hiljaista ja vaikeasti hallittavaa. Digimuodossa voidaan luoda malleja, joilla pystytään ennustamaan.

Tehtaalla esimerkiksi voidaan todeta, että kalibrointeja ei tarvitse tehdäkään muutaman kuukauden välein, vaan ne voidaan tehdä joka toinen vuosi.

– Jos vuodessa on tehty 10 000 kalibrointia ja määrä voidaan puolittaa, säästöt ovat ihan valtavia. Digitaalisuus nimenomaan auttaa siinä, Koskinen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Euroopassa on meneillään EU-rahoitteinen hanke, jossa Beamex on mukana konsultin ominaisuudessa. Suomalainen yhteistyökumppani on Aalto-yliopisto.

Kehitteillä on standardi digitaalisesta sertifioinnista. Saksalaisvetoisessa hankkeessa Aalto-yliopisto vastaa tietoturvan kehittämisestä. Pilvipalvelimille tallennettavan tiedon on oltava kaikin puolin suojattua, varmennettua ja muuttamatonta, ja käsiksi siihen voivat päästä vain asianomaiset tarvitsijat omilla avaimillaan.

Beamex on pyydetty mukaan edustamaan asiakasnäkökulmaa ja käytettävyyttä.

– Olemme siellä varmistamassa, että tämä uusi mahdollinen standardi täyttää asiakastarpeen. Olemme mukana nimenomaan asiakkaiden toiveesta, eritoten lääketeollisuuden, jolle olemme merkittävä toimittaja.

Maailman suurimmat lääkevalmistajat käyttävät jo Beamexin järjestelmiä. Heille nopea analysointimahdollisuus ja ennen kaikkea turvallisuus edustavat selkeää tehonlisäystä.

– Alalla mittaustapahtumat ovat kriittisiä, eikä virheisiin ole varaa ollenkaan, kun on kyse potilasturvallisuudesta. Me olemme toimineet lääketeollisuuden kanssa paljon, ja onnistuneet siinä hyvin, Sami Koskinen sanoo.

Beamexin toiminta Pietarsaaressa on laajentunut vuosi vuodelta. Pietarsaaressa yritys työllistää reilut 150 ihmistä. Muut toimipisteet mukaan lukien väkeä on yli 200.

Tuotekehitys, tuotanto ja laboratoriot ovat Pietarsaaressa ja Sami Koskisen mukaan myös pysyvät.

– Ehdottomasti. Täällä ovat ”aivot” tällä hetkellä, eikä ole mitään syytä lähteä pois.

Hän myöntää kuitenkin, että rekrytoinnissa on jonkin sortin haasteita.

– Olemme olleet onnekkaita. Käymme rekrytapahtumissa ja yritämme kalastaa paluumuuttajia. Se on toiminnan jatkamisen kannalta elintärkeää kuten sekin, että logistiikka eli lento- ja junayhteydet pelittävät. Tuotannostamme kuitenkin 95 prosenttia menee vientiin.

Yritys on avannut tuotekehitystä varten sivutoimipisteen Kajaaniin.

Beamexin liikevaihto-odotus tälle vuodelle on 32 miljoonaa euroa.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä