Paikallisuutiset
Uusi suomenkielinen lapsiryhmä Bodgärdetiin: Pietarsaaren varhaiskasvatuksen jonoja puretaan laajentamalla Alman päiväkodin reviiriä
Varhaiskasvatus on yksi vaikeimmin ennustettavia palvelumuotoja henkilöstön- ja tilantarpeiltaan. Vielä elokuussa Pietarsaaren varhaiskasvatuspäällikköMatilda Engström arveli paikkojen riittävän, mutta joutui jo lokakuussa tunnustamaan olleensa hakoteillä.
Jonoja alkoi muodostua sekä suomen- että ruotsinkieliseen päivähoitoon. Ratkaisu akuuttiin tilanteeseen sorvattiin suht koht rivakasti.
– Vuodenvaihteessa avaamme yhden ruotsinkielisen ryhmän Vestersundinkylään ja yhden suomenkielisen ryhmän Alman päiväkodin viereen, Bodgärdetin alakertaan. Molempiin tulee paikat 12:lle lapselle, Engström kertoo.
Opiskelija-asuntola Bodgärdet on kaupungin kiinteistöyhtiö Ebban omistuksessa. Ebba remontoi pikavauhtia taloon yhden huoneiston, joka on toiminut isona soluasuntona aiemmin. Varhaiskasvatus vuokraa sen 1–3-vuotiaiden päivähoitolasten käyttöön.
– Siellä uusitaan kaikki pinnat, laitetaan keittiö- ja kylppäritilat ja uusitaan ilmastointi. Remontti tehdään niin, että Ebba voi vuokrata huoneiston uudelleen asuntona, kun emme sitä enää tarvitse.
Yksikkö toimii Alman alaisuudessa ja voi käyttää päiväkodin pihaa ja sisätiloja.
Tiloja ryhmälle etsittiin myös kaupungin itäosista, joissa on lapsia eniten jonossa suomenkieliseen päivähoitoon.
– Eri mahdollisuuksia mietittiin, mutta emme löytäneet sopivaa tilaa tähän hätään. Lähipäiväkotia toki toivotaan, mutta onneksi Pietarsaaressa ei ole etäisyyksiä joista puhua. Ryhmään on tulossa lapsia eri puolilta kaupunkia, Engström sanoo.
Uutta henkilökuntaa on onnistuttu rekrytoimaan. Matilda Engström tosin vihjaa, että jos haluaa varmuudella vakituisen työpaikan, kannattaa opiskella varhaiskasvatusta.
Jonoa varhaiskasvatukseen on päässyt syntymään monestakin eri syystä. Yksi selitys löytyy Engströmin mukaan siitä, että hoitopaikkaa tarvitaan yhä aikaisemmin.
– Työtilanne on Pietarsaaressa todella hyvä. Äidit ja perheet lähtevät nopeammin töihin. Monet lapset tulevat meille jo alle vuoden ikäisenä. Sehän on myös hyvä merkki meille siitä, että tarjoamme laadukasta varhaiskasvatusta.
Perhepäivähoitajat ovat lähes kaikonneet kaupungin palveluksesta, töissä on vain yksi. Hakemuksia perhepäivähoitoon ei juuri tule, ja hoitajat ovat joko siirtyneet päiväkoteihin, kouluihin tai vaihtaneet alaa.
Muuttoliike näkyy myös, ei yksin siinä, että kaupunkiin on tullut melko paljon ukrainalaisia.
– Nyt meillä on myös Pietarsaareen paluumuuttajia, ja ihan uusiakin perheitä tulee. Vähintään pari kyselyä pietarsaarelaisista kouluista ja päiväkodeista tulee kuukausittain, ja sehän on aivan mahtavaa, Engström kertoo.
Kaupungin koulutoimella on varsin tarkatkin tilastot kieliryhmien mukaan vuosittain syntyvistä lapsista, mutta varhaiskasvatukselle ne ovat enintään ohjeellisia.
– Lapsi voi aloittaa meillä yhdeksänkuukautisena, viisivuotiaana tai vasta esiopetuksessa. Tilastoissa eivät näy myöskään kaupunkiin muuttavat perheet.
Lain mukaan varhaiskasvatuspaikkaa kuuluu anoa neljä kuukautta ennen sen tarvetta. Tämä antaa vähän pelivaraa suunnitteluun. Matilda Engströmin mukaan monet hakevat myös kokeeksi, josko hoitopaikka löytyisi läheltä kotia. Ellei näin käy, töihin lähtöä voidaan siirtää.
Toisaalta, äkillisessä tarpeessa hoitopaikka tulee järjestää kahdessa viikossa. Aina se ei onnistu lähipäiväkodista.