Paikallisuutiset
Kaksikielisyyden polku auki pehmein konstein – Edsevön koulu laajeni nyt myös kaksikielisellä päivähoidolla
Edsevön koulusta Pedersöressä on pikku hiljaa muodostunut kaksikielinen kasvatuskeskus. Ihan vauvasta vaariin kaari ei etene, mutta sen sijaan pienistä päivähoitolapsista aina yläkouluun siirtyviin oppilaisiin saakka.
Kaksikielinen päiväkoti Peukaloinen (Tummeliten) muutti syksyllä Edsevön koulun tiloihin vain kivenheiton päästä.
Huonon sisäilman vaivaama päiväkoti suljettiin, ja lapsille hoitajineen järjestyi tilat koululta.
Vaihtoehtona päiväkodilla oli muuttaa Kolppiin, mutta edsevöläisvanhemmat ovat enemmän kuin tyytyväisiä toteutuneeseen ratkaisuun.
”En voi oikeastaan kuvitella rikkaampaa kasvuympäristöä demokraattisen ajattelun, suvaitsevaisuuden ja yhteistyön kannalta.” Mika Järvinen rehtori
Nyt Edsevön koulun tontilla lapset voivat tutustua kaksikieliseen maailmaan hyvin pienestä pitäen.
Touhukkaimpia edsevöläisiä ovat vuoden ja 3 kuukauden ikäinen Diandra ja pian 5 vuotta täyttävä Tindra. Heidän äitinsäMarjo Karlsson toimii Edsevön koti- ja kouluyhdistyksen puheenjohtajana.
– Tärkeintä oli saada pidettyä päiväkoti kylässä ja kaksikielisenä. Mikäs sen parempaa kuin voida leikin lomassa oppia kieltä, Karlsson iloitsee.
Kaksikielisyys toimii Peukaloisen 18 lapsen päiväkodissa siten, että hoitajat puhuvat järjestelmällisesti joko suomea tai ruotsia yhdelle ja samalle lapselle.
– Monet tulevat jo valmiiksi kaksikielisistä kodeista, joissa vanhemmat puhuvat lapsille omaa äidinkieltään, varhaiskasvatusopettajaLinda Tast kertoo.
Näin sama periaate jatkuu päiväkodissa: lapsi tottuu kuulemaan tietyltä aikuiselta aina samaa kieltä.
Ryhmät ovat kaksikielisiä, ja ne jaetaan yleensä lasten iän mukaan pienryhmiin.
– Mutta käytämme koko ajan rinnakkain suomea ja ruotsia kaikissa tilanteissa, Tast sanoo.
– Lapset sopeutuvat niin nopeasti. Annamme aina ohjeet ensin yhdellä ja sitten toisella kielellä. Lapset oppivat ymmärtämään molempia kieliä, vaikka eivät välttämättä puhu. Se on heille niin tuttua, kun sitä tehdään joka päivä.
Marjo Karlsson puhuu kotona lapsilleen suomea ja isä ruotsia. Jatkumo tarhassa ei voisi olla mieluisampaa.
– Kynnys ruveta puhumaan toista kieltä madaltuu todella paljon. Tämä on kotoista ja turvallista lapsille.
Edsevöllä toimivat jo vanhastaan sekä suomenkielinen että ruotsinkielinen koulu rinnakkain samoissa tiloissa. Näin on ollut koulun avaamisesta vuodesta 1982 asti.
Molemmissa opetus toimii oppilaiden omalla äidinkielellä, mutta yhteistyö ja tilaisuus molemminpuoliseen hyötyyn on viety mahdollisimman pitkälle.
Taide- ja taitoaineissa opettajia vaihdetaan.
– Opettajat puhuvat silloin omaa äidinkieltään oppilaille riippumatta näiden äidinkielestä, Edsevö skolan rehtoriHanna Molander kertoo.
– Uusien oppilaiden vanhemmille avataan aina tätä meidän toimintamalliamme, Edsevön koulun rehtoriMika Järvinen sanoo.
– Lapset pääsevät näkemään kaksikielistä kulttuuria ja toimimaan siinä. He näkevät myös opettajien yhteistyötä ja joustamista puolin ja toisin. En voi oikeastaan kuvitella rikkaampaa kasvuympäristöä demokraattisen ajattelun, suvaitsevaisuuden ja yhteistyön kannalta, Järvinen kiittelee konseptia.
Varhaiskasvatuksen saaminen samaan taloon on vahvistanut Edsevön jopa maan mittakaavassa ainutlaatuista konseptia.
– Meillä on sama periaate arvomaailman ja kielen sekä pedagogian kehittämisen suhteen. Uskon että se kantaa hedelmää puolin ja toisin. Molemmilla on tässä vain voitettavaa. Se vaatii korkeintaan hieman aikaa, mutta antaa paljon, Järvinen sanoo.
– Kynnys yhteistyöhön on myös erittäin matala, kun ollaan näin lähellä toisiamme, Hanna Molander huomauttaa.
Edsevön koti- ja kouluyhdistys toimii aktiivisesti koulun kehittämisen ja tukemisen puolesta, ja nyt siihen on voitu liittää myös varhaiskasvatuksen vanhemmat.
Yhdessä kyläyhdistys Edsevö Cityn kanssa aluetta on saatu kohennettua monin tavoin kaukaloineen ja pallokenttineen.
Viimeksi koti- ja kouluyhdistys tuki luokkapyörien hankintaa koululle. Suomenkielisen koulun oppilaista 70 prosenttia on kuljetusoppilaita, joten oppimiseen liittyvälle liikkumiselle lähiympäristössä on tarvetta.
– Joulujuhlissa on aina arpajaiset, ja järjestämme jo perinteeksi muodostuneen talviriehan helmikuulla. Kaikenlaista toimintaa ja myyntiä keksitään ja ideoidaan, yhdistyksen sihteeriSanna Jansson kertoo.
– Pääpointtina on kuitenkin yhdessäolo, liikkumisen ilo ja hauskanpito, Marjo Karlsson sanoo.
Ensi viikon perjantaina Edsevön kouluissa ja päiväkodissa on avoimet ovet. Heti seuraavana lauantaina 28.9. koti- ja kouluyhdistys järjestää koululla muun muassa kirpputorin.
Oppilasmäärät ovat Edsevölläkin alenemaan päin. Suomenkielisiä oppilaita on esikoululaiset mukaan luettuna 60, ruotsinkielisiä tällä haavaa 32.
– Isompi lapsimäärä ei olisi pahitteeksi. Haluaisimme lisää sekä suomen- että ruotsinkielisiä perheitä muuttamaan tänne, Mika Järvinen sanoo.