Paikallisuutiset
Unelmasta tositoimiin: pietarsaarelainen Astrid Nikula aikoo laittaa suunnilleen kaiken likoon vanhan puutalon ja nuorten puolesta
Ensin unelmoidaan jostain, sitten tehdään päätös, suunnitelmat ja toteutus. Siinä lyhykäisyydessään pietarsaarelaisenAstrid Nikulan, 67, resepti asioiden tyrkkäämisestä eteen päin.
– Ilmeisesti olen projekti-ihminen, olen käsittänyt sen nyt. Remppasin yhden talon. Se on nyt valmis, ja täytyy siirtyä toiseen. Myös asumisen suhteen olen tällainen nomadi [vaeltavaa elämää viettävä], Nikula sanoo.
Hän on alustavasti sopinut kaupat 111-vuotiaasta, 300-neliöisestä puutalosta Pietarsaaren Lontoossa. Unelma alkaa käydä toteen, jahka hän saa nykyisen talonsa myytyä alta pois.
Kuvio ei kuitenkaan ole ihan perinteisintä laatua. Niin sanottu Heseliuksen talo on ollut pitkään tyhjillään Lagmanin koulun kupeessa. Omistaja asuu toisaalla.
"Voima tulee muutoksesta, siitä, että tietää tekevänsä jotain hyvää huomista varten. Että voi itse vaikuttaa." Astrid Nikula
Autiona ollut kiinteistö on kärsinyt mittavasta ilkivallasta. Sen ikkunat on kivitetty hajalle, taloon on murtauduttu ja paikkoja on sotkettu. Asialla lienevät olleen nuoret, joilla on tapana hengailla iltaisin ja öisin isona joukkona koulun vaiheilla.
Perusrakenteiltaan hyväkuntoisen talon kohtalo vaivasi eläkkeellä olevaa Astrid Nikulaa pitkään. Tänä kesänä hän päätti toimia.
– Olen aina katsonut tätä taloa sillä silmällä. Kun olin tehnyt päätökseni, menin eräänä iltana juttelemaan kadulla olleiden nuorten kanssa. He kysyivät, onko tämä minun taloni. Vastasin, ettei vielä.
Paikalla tapaa hänen mukaansa oleskella noin 50 nuoren ja nuoren aikuisen porukka. Nikula kysyi heiltä, että jos hän ottaa talon haltuunsa, loppuuko ilkivalta. Nuoret vastasivat, että tottakai.
Astrid Nikula aikoo paitsi muuttaa taloon asumaan, osoittaa myös sen toisesta päästä nuorille oman tilan, jonka nämä voivat remontoida itse haluamakseen. Ensin he saavat auttaa siivouksessa ja rikottujen paikkojen korjaamisessa.
– Osa heistä on ammattikouluakin käyneitä, eli osaamista heiltä löytyy kyllä. Ja heidän vanhempansa voivat myös auttaa, Nikula sanoo.
Hän järjestää torstaiksi Lagmanin koululle avoimen kokouksen teemalla "pelastakaamme tämä talo yhdessä". Paikalle hän odottaa nuoria, vanhempia, naapureita, viranomaisia ja ylipäänsä asiasta kiinnostuneita.
Tilaisuudessa hän kertoo ideoistaan myös varojen keräämiseksi "nuorisotilan" remonttia varten.
Moton hankkeelle Astrid Nikula on lainannut Alexandre Dumasin Kolme muskettisoturia -klassikosta: yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta.
– Minä olen heidän puolellaan, he saavat olla minun puolellani. Olen puhunut nuorten kanssa enemmänkin, ja he ovat todella valmiita tähän. En syyllistä ketään enkä etsi tekijöitä. Ensin he saavat siivota, ikäänkuin kiitokseksi lainasta, ja sitten voivat alkaa rakentamaan.
– Olen ihan varma, että tämä tulee onnistumaan.
Rohkeutta Astrid Nikulalta ei ainakaan puutu. Itse hän ryydittäisi ominaisuutta uhka-etuliitteellä.
Talossa on asunnon ja nuorisotilan tarpeiden lisäksi vielä tukku huoneita, joihin hän visioi sunnuntaisin auki olevaa kahvilaa omine leipomuksineen sekä pientä esiintymislavaa reilun kokoiselle pihamaalle. Ideoita on takataskussa enemmänkin.
Eteläsuomalainen Nikula muutti Pietarsaareen kahdeksan vuotta sitten, tykästyttyään alueen kulttuuriin ja yritteliäisyyteen. Erilaiset hyvätekeväisyys- ja vapaaehtoishankkeet ovat hänelle elämäntapa.
Nikula on muun muassa kerännyt äitiyspakkauksia Romaniaan ja pitänyt Pietarsaaressa maahanmuuttajille tarkoitettua kulttuurikioskia. Toimittajan työstä vetäydyttyään hän on myös toiminut yrittäjänä.
Viime kuntavaaleissa hän oli Pietarsaaressa ehdolla sdp:n riveissä, mutta ei tullut valituksi, lautakuntapaikka sen sijaan odottaa.
Harvalle tulee edes mieleen heittäytyä moiseen. Mistä voima kumpuaa?
– Ehkä olen vähän maaninen. Ja olen toteuttanut taloudellisesti katastrofaalisia juttuja ennenkin, Astrid Nikula naurahtaa.
– Ikää on sen verran, että kokemustakin on kertynyt. Tiedän, mihin pystyn itse ja mihin täytyy pyytää muiden apua. Voima tulee muutoksesta, siitä, että tietää tekevänsä jotain hyvää huomista varten. Että voi itse vaikuttaa.