Paikallisuutiset

Sähkön pörssihinnan hurja kasvu siivitti Herrforsin mahtivoittoihin –  Yhteisöverotettavaa tuloa tuli liki 30 miljoonaa

Sähkön pörssihinta alkoi kivuta taivaisiin viime vuoden loppupuolella.
Sähkön pörssihinta alkoi kivuta taivaisiin viime vuoden loppupuolella. Kuva: Kristian Sundqvist

Keskiviikkona julkaistuista verotiedoista käy ilmi, että pietarsaarelainen sähköyhtiö Herrfors teki vuonna 2021 peräti 29,9 miljoonan euron verran yhteisöverotettavaa tuloa. Liikevaihto oli 207,9 miljoonaa euroa.

Tuloskehitys on aiempiin vuosiin nähden ollut spektaakkelinomaista, koska edeltävän viiden vuoden tarkastelujaksolla on yhtiön korkein verotettava tulo ollut 2,9 miljoonaa. Vuonna 2020 summa oli vain 59 000 euroa.

Mitä on huiman lukeman taustalla?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viestitse tavoitettu konsernijohtajaRoger Holm kehottaa tutustumaan Katternö-konsernin (jonka merkittävin osa Herrfors on)vuosikertomukseen, josta vastaukset löytyvät.

Holm kertookin mainitun dokumentin esipuheessaan, että "suurin yksittäinen syy hyvään tulokseen on sähköntuotannon vahva tulos".

Käytännössä kyse näyttää olevan myydystä sähköstä saadun hinnan räjähdysmäisestä noususta viime vuoden loppua kohden. Vuoden 2021 joulukuussa sähköstä saiNordpool-sähköpörssissä 193 euroa megawattitunnilta, kun vuotta aiemmin lukema oli 39 euroa.

Vuositasolla sähkön pörssihinta oli vuonna 2021lähes kolminkertainen edeltävään vuoteen nähden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähköntuottajille kuten Herrforsille tilanne on herkullinen, koska sähkön tuotantokustannukset eivät ole nousseet lainkaan samaan tahtiin.

Viivansuoraa yhteyttä sähkön pörssihintojen kehityksen ja Herrforsin tekemän voiton kanssa ei sentään voi vetää. Kuluvan vuoden elokuun lopulla yhtiö tiedotti pitävänsä vanhojen asiakkaidensa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnan 9,05 sentissä kilowattitunnilta (90,5 euroa / MWh) sisältäen arvonlisäveron.

– Sen ansiosta, että sähköntuotantomme on hyvin tasapainossa sähkönmyynnin kanssa, voimme käyttää tuotannosta saatavaa voittoa sähkönmyynnin tappioiden korvaamiseen, kommentoi Roger Holm tuolloin yhtiöntiedotteessa.

– Sähkön markkinahinta on tällä hetkellä noin kymmenen kertaa korkeampi kuin pari vuotta sitten, mikä tarkoittaa myös sitä, että olemassa olevat riskit ovat kymmenkertaistuneet. Tästä huolimatta näemme tällä hetkellä mahdollisuuden selviytyä talvesta nostamatta toistaiseksi voimassa olevia hintojamme, Holm jatkoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pienempi osansa Herrforsin liki 30 miljoonan euron verotettavaan tuloon vuonna 2021 oli voimalaitosyhtiö Alholmens Kraftiin omistuksiin liittyvillä järjestelyillä. Toisaalta Herrfors teki viime vuonna poistot kaikista Fennovoimaan tehdyistä investoinneista, mikä negatiivisesti kuormitti tulosta 10,1 milj. eurolla.

Katternön ja samalla Herrforsin suurin omistaja (40,3 prosenttia) on Pietarsaaren kaupunki holdingyhtiönsä kautta. Korpelan Voima ja Korpelan Energia ovatomistajista toiseksi suurin yhteensä 26,5 prosentin omistuksella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä