Paikallisuutiset

Uutisanalyysi: Marjaskandaalista paljastuu järkyttävä yksityiskohta toisensa jälkeen, mutta kiinnostaako ketään?

Uutisanalyysi

Tutkiva journalismi saattaa aiheuttaa perspektiiviharhaa paitsi tekijöilleen, niin myös yleisölle. Voi tuntua, että kun joku yhteiskunnallinen epäkohta tai väärinkäytös on kerran paljastettu, niin se automaattisesti korjaantuu.

Mitä muutoksia vartiointialalle käytännössä on tulossa sen myötä, että alalle ainakin pääkaupunkiseudulla näyttää päätyneen vääränlaistakin väkeä? Entä mitä ruohonjuuritasolla on tähän päivään mennessä muuttunut sen seurauksena, että neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla tuli julki laiminlyöntejä vanhustenhoidossa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entäpä tapahtumakulku, johon potentiaalisesti liittyy tuhansia suomalaisissa metsissä liikkuneita ja maassamme alisteisessa asemassa olleita ihmisiä, rikkaita liikemiehiä, raskaita rikosnimikkeitä, lahjontaa ja korruptiota?

KunKeskipohjanmaa sai vuoden 2021 lokakuussahaltuunsa eräitä thaikielisiä dokumentteja käynnistyi tapahtumasarja, jonka seurauksena suomalainen marja-ala ei enää näytä samalta kuin ennen.

Maamme suurimman marjanhankintayrityksen Polarican omista dokumenteista kävi muun muassa ilmi, että thaimaalaispoimijoilta oli veloitettu useiden tuhansien eurojen arvosta kuluja, jotka tuskin vastasivat Polarican todellisia menoja. Seurauksena oli, että monet poimijat olivat jääneet kolmen kuukauden kovasta työstä käytännössä vaille palkkaa. Lehtemme julkaisi aiheesta useita artikkeleita vuoden 2021 syksyllä.

Lisäksi oli Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan syytä olettaa, että jotkut poimijoista jäivät työstään suorastaan velkaa ja kotimaahan palattuaan olivat alttiita kiskonnalle. Tätä ihmiskaupparikollisuuteen viitannutta asiaa ei kuitenkaan voitu toisesta riippumattomasta lähteestä varmistaa, joten siitä ei tuolloin uutisoitu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskusrikospoliisi oli noin vuosi sitten yhteydessä Keskipohjanmaahan ja pyysi tietoja marjanhankinta-alaan liittyvän tutkintansa tueksi. Keskipohjanmaa antoi poliisin käyttöön ne dokumentit ja tiedot, jotka lähdesuojaa kunnioittaen olivat annettavissa.

Erään Polaricalle vuonna 2021 marjoja poimineen thaimaalaisen kolmen kuukauden kokonaisansiot kuvattuna tuolloin Kaustisella.

Polarican pääomistajaa Jukka Kristoa, thaimaalaispoimijoiden rekrytoinnista Polaricalle vastannutta Kalyakorn Phongphitia sekä työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvosta Olli Soraista nyttemmin epäillään raskaista rikoksista. Ensin mainittujen epäilty rikosnimike on törkeä ihmiskauppa, Soraista puolestaan epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Kun mainitut rikosepäilyt vangitsemisineen tulivat syksyllä julki nousi marjanpoimijoiden asema valtakunnallisen tason uutisaiheeksi. Asiaan ovat uusia tietoja onnistuneet tämän lehden lisäksi tuomaan ainakin Helsingin Sanomat jaYle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muiden tiedotusvälineiden hankkimat lisätiedot vahvistavat Keskipohjanmaan toimituksessa jo toissa vuonna syntynyttä kuvaa esimerkiksi siitä, että Thaimaan valtio on pyrkinyt asettamaan jonkinlaisia rajoja sille, miten maan kansalaisia Suomessa kohdellaan. Polarican vuoden 2021 thaikielisistä poimijakohtaisista ansiolistauksista nimittäin löytyy sarake "Thaimaan palkasta" eli Thaimaan vaatimasta poimintakauden minimipalkasta. Edellytetty summa eli vähintään 725 euroa kolmen kuukauden työstä on huomattavasti vähemmän kuin Ylen MOT-toimituksen näkemällä videolla keskusteltu, mutta periaate on sama.

On siis ollut nimenomaan Thaimaan valtion vastuulla yrittää huolehtia, että maan kansalaiset saavat Suomen metsissä kuukausia raataessaan palkakseen edes jotain. Näin ainakin kahden eri tiedotusvälineen (ensin Keskipohjanmaa ja nyt Yle) omista lähteistään ja toisistaan riippumatta saamien tietojen mukaan.

Thaimaa on sotilasjuntan hallitsema korruptoitunut kehitysmaa. Suomeen sen sijaan tavataan liittää toisenlaisia määritelmiä. Hyvinvointivaltiomme toimivuuden mittarina pidetään usein sitä, miten se huolehtii erityisen haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä Suomessa.

Vaikka rikosepäilyihin ja mahdollisiin syytteisiin täytyy aina kuulua syyttömyysolettama ollaan marjanpoimija-asiassa nyt suurien yhteiskunnallisten kysymysten äärellä. Journalistisin keinoin hankitut tiedot ja epäillyt rikosnimikkeet kohteineen maalaavat kuvan säälimättömästä ihmisten hyväksikäytöstä ja valtionhallinnossa korkealle tasolle yltävästä korruptiosta.

Alkaneen vuoden marjanpoimintasesongin kuviot ovat vielä auki. Viime vuonna thaimaalaispoimijoita oli Suomessa noin 4000. Poimijoiden koordinoitu tulo Suomeen on riippuvainen myös Thaimaan viranomaisista. Ylen tietojen mukaan Thaimaa uhkasi jo vuonna 2020 lopettaa koko yhteistyön, syynä poimijoiden liian alhaiset tienestit.

Jäävätkö marjat metsiin ensi kesänä ja syksynä ja ehkä seuraavinakin?

Se lienee julkitulleiden tietojen valossa melko vähäinen kysymys ainakin jos thaimaalainen ihminen arvotetaan korkeammalle kuin suomalainen mustikka.

Palataan avauskappaleen pohdintaan siitä, muuttuuko marja-alaan liittyvien uutisten myötä pohjimmiltaan mikään. Muuttuuko suomalaisten asennoituminen maassamme raataviin vierastyöläisiin, sillä sellaisiahan thaimaalaispoimijat tosiasiassa ovat? Onko thaimaalaisten poimijoiden asema Suomessa ollut sen kummempi kuin esimerkiksi Qatarissa työskentelevien vierastyöläisten (toki sillä erotuksella, että marjanpoiminnassa harvoin sattuu kuolemaan johtavia työtapaturmia)?

Kun muiden toimittajien aiheesta kirjoittamia uutisjuttuja lukee kiinnittyy huomio myös pieniin julmiin yksityiskohtiin. Helsingin Sanomissa joulukuun puolivälissä julkaistustaartikkelista käy ilmi, että Thaimaan poliisin mukaan on löytynyt muun muassa "todisteita siitä, että marjojen punnitsemiseen käytettyjä vaakoja oli muokattu, jotta marjat näyttäisivät kevyemmiltä". Todisteet löytyivät Kalyakorn Phongphitin omistaman yhtiön tiloihin Bangkokissa tehdyssä ratsiassa.

"Väärää vaakaa Herra vihaa, oikea punnus on hänelle mieleen" opetetaan jo Vanhan testamentin Sananlaskuissa. Surkealta tuntuukin, että poimijoita olisi huijattu jopa moisella tuhansia vuosia vanhalla metodilla.

Isoa kuvaa katsoessa näyttää yhä selvemmältä, että suomalaisilla virkamiehillä saati poliitikoilla ei ole ollut juuri hajua, mitä marjanpoiminta-alalla on varsinaisesti vuodesta toiseen tapahtunut. Tai jos on ollut, niin on katsottu tahallaan ohi.

Usein käytetty argumentti siitä, kuinka hyvin thaimaalaiset voivat poimintaseosongin aikana tienata on nykyisin ontto sekin. Mitään uskottavaa tietoa asiasta kun ei ole olemassa. Aikojen saatossa julkisuudessa vilahdelleet väittämät mahtiansioista on usein annettu nyt raskaiden rikosepäilyjen kohteena olevien henkilöiden suulla.

Suomalaisen yhteiskunnan itsensä kannalta olisi tärkeää, että marjanpoimijoiden asia ei hautautuisi unohduksen sumuun.

Lue lisää: Törkeästä ihmiskaupasta epäilty "Durian" on rekrytoinut thaimaalaispoimijoita Suomeen jo viidentoista vuoden ajan – toiminut Suomessa Polarican poimijoiden puhenaisena ja tulkkina

Vyyhti purkautunut 15 kuukauden ajan

Keskipohjanmaa sai vuoden 2021 lokakuussa tietoja Polarica Marjahankinta Oy:n toimintaan liittyvistä mahdollisista epäselvyyksistä.

KP:n tuolloin haastattelema Polarica-johtaja Jukka Kristo ei kiistänyt lehden haltuunsa saamien asiakirjojen tietoja.

Kristoa ja mm. Polaricalle poimijoita rekrytoinutta Kalyakorn Phongphitia epäillään nyt törkeästä ihmiskaupasta. Syytteiden nostamisen määräpäivä on 25.5.2023.

Marjanpoimijoihin liittyvistä asioista työ- ja elinkeinoministeriössä vastannutta hallitusneuvos Olli Soraista epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Asiaan liittyen on eri tiedotusvälineissä tullut viime kuukausina julki uusia tietoja ja tutkinta on laajentunut myös Thaimaahan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä