Paikallisuutiset
Kuka kertoo jatkossa Jeppiksestä? Pietarsaareen ei ole syntymässä uutistyhjiötä
Pietarsaari ja sen naapurikunnat Pedersöre, Luoto ja Kruunupyy, ovat alueita, joista riittää ilmiöitä, tapahtumia, ihmisiä ja uutisia kerrottavaksi. Keskipohjanmaalla on Pietarsaaressa kaksi toimittajaa.
– Kerron uutisia laidasta laitaan, tapahtumista ja sattumuksista kunnallisista kulttuuriin ja elinkeinoelämästä erilaisiin elämänkohtaloihin, lupaa Pirkko Högkulla.
Hän on toinen Keskipohjanmaan toimittajista, jotka uutisoivat ja taustoittavat Pietarsaaren ja sen naapurikuntien asioita.
Suomenkieliset pietarsaarelaiset ovat pelänneet jäävänsä uutistyhjiöön, kun perinteikäs kaupunkilehti Pietarsaaren Sanomat ei journalistisena lehtenä enää joulukuun jälkeen ilmesty viikoittain.
Högkulla ja hänen kollegansa Tapio Lehtinen kuitenkin lupaavat, että Jeppiksestä kajahtaa jatkossakin. Keskipohjanmaa seuraa ja raportoi seudulta sekä siellä asuville että muille lukijoille tärkeimmät uutiset viikoittain. Keskipohjanmaa ilmestyy yli 20 paikkakunnalla. Näistä Pietarsaaressa ja Ylivieskassa on kaksi toimittajaa, Kokkolassa 15 ja lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla yksi.
– Kerromme Keskipohjanmaan lukijoille tarinoita, jotka avaavat Pietarsaaren seutua monipuolisesti, lupaa Lehtinen.
Mitä Pietarsaaresta sitten kannattaa kertoa?
– Kaupunki tunnetaan monista asioista, kuten veneistä, jalkapallosta, elintarvikkeista ja paperitehtaasta – viime aikoina myös nikotiinipusseista, Lehtinen listaa.
Hän myös aikoo seurata FF Jaron liigaan paluuta ja uuden stadion nousemista. Kulttuurinnälkäisille Schauman-salin konserteista irtoaa helposti kerrottavaa.
Moni tuntee Pietarsaaren Jeppiksenä. Lempiniemi juontuu kaupungin ruotsinkielisestä nimestä. Yli puolet kaupungin asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia, suomenkielisiä on noin kolmannes. Viime vuosina kaupunki on muuttunut yhä monikielisemmäksi, kun muunkielisten asukkaiden määrä on kasvanut merkittävästi. Monikulttuurisuus tuo kaupunkiin kansainvälistä ilmapiiriä.
Kuka saa kutsua itseään pietarsaarelaiseksi?
– Niin, pitääkö olla juuret, eikö siemen riitä, pohtii Pirkko Högkulla.
Entä Jeppiksen seudun kätketyt helmet tai muut ihanuudet, mitä suosittelisitte?
– Minua viehättävät Pietarsaaressa Vanha satama metsikköineen ja ranta venerakennuksineen, samoin Pedersöressä korpimetsä, Pirkko Högkulla listaa.
Lehtisen suosikkipaikka on Fäboda, jossa meren läheisyys ja kaunis luonto tarjoavat täydelliset puitteet ulkoiluun, erityisesti koirien kanssa.
– Pedersöressä sydämeni sykkii Lepplaksille, vaimoni kotipaikalle, jossa sijaitsee myös meidän huvilamme. Luodon Urheilupuisto taas on tullut tutuksi lukuisten hikisten harjoitusten myötä. Kruunupyystä mieleeni nousee erityisesti lentokenttä, sillä sinne meneminen tarkoittaa usein lomamatkaa. Uudenkaarlepyyn ehdoton vetonaula on Juthbackan markkinat, Tapio Lehtinen linjaa.
Pietarsaaren Sanomat
Pietarsaaren Sanomat muuttuu kaupalliseksi julkaisuksi 1.1.2025
Kaupallisessa julkaiussa ei ole journalistista uutissisältöä, vaan kaupallisessa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa tuotettuja tapahtuma- ja ilmiöjuttuja. Lehti ilmestyy paperisena 12 kertaa vuonna 2025.
Pietarsaaren sanomat on keskviikkoon 18.12. asti ollut Pietarsaaren kaupungin alueella koteihin viikoittain maksutta jaettu uutislehti ja sitä ennen tilattava paikallislehti.
Pietarsaaren Sanomat perustettiin vuonna 1984, kun kaupungissa aiemmin ilmestynyt Uutis-Jaakko osti sen kanssa kilpailleen Pietarsaari-lehden ja yhdistynyt lehti sai uuden nimen.
Molemmilla Keskipohjanmaan Pietarsaaren toimittajilla on vuosikymmenten kokemus kaupungista ja ammatista.
”Oli uskomaton näky kun vettä tulvi luokkahuoneiden katon läpi”
Jeppis-lehti aikoinaan palkkasi vastavalmistuneen merkantin toimittajaksi ja tämä tajusi löytäneensä unelma-ammatin. Pirkko Högkulla on toiminut koko uransa ajan Pietarsaaressa. Vuosiin on mahtunut ikimuistoisia keikkoja.
”Ristikarin koulussa oli yhtenä talvena massiivinen vesivahinko. Oli uskomaton näky, kun vettä tulvi luokkahuoneiden katon läpi kaikkialle: lattioille ja käytäville. Ulkoseinään muodostui jääpuikkoja ja paksuja jäähyytymiä.
Henkilöjutuista mieleeni on erityisesti jäänyt lapsensa menettäneen äidin haastattelu. Se vei hetkeksi niin syviin vesiin, että sitä ei voinut kuivin silmin kirjoittaa.
Se tässä työssä onkin kiehtovinta: erilaisten ihmisten kohtaaminen ja mahdollisuus päästä käymään paikoissa, minne siviilinä ei välttämättä pääsisi. Minun tehtäväni on kertoa havainnot lukijoille.
On tämä välillä jännittävääkin. Joskus sydän lyö ylimääräisen kerran, kun aikataulu painaa päälle ja pisteeseen on vielä turhan monta kappaletta matkaa.”
”Marraskuussa 1999 Pietarsaaren keskustassa räjähti pommi”
Tapio Lehtinen aloitti toimittajan työt lukiolaisena 1980-luvulla avustajana. Pietarsaaresta hän on raportoinut niin Pohjalaisen, Keskipohjanmaan kuin Pietarsaaren Sanomienkin lukijoille. Opiskelut veivät hänet hetkeksi muualle, mutta paluu kotikonnuille Jeppikseen oli luontevaa, kun tuli aika perustaa perhe.
”Iän myötä oppii ainakin sen, että kaikesta on pitkä aika, vaikka moni asia tuntuu tapahtuneen vasta eilen. Alale päädyin, kun se viehätti vaihtelevuudellaan ja jännittävyydellään. Yhtenä päivänä voi haastatella yrittäjää, seuraavana raportoida vakavasta onnettomuudesta.
Monia merkittäviä hankkeita on tullut dokumentoitua kynä ja lehtiö kädessä – muun muassa Jacobstads Wapenin rakentaminen, Alholmens Kraftin voimalaitos, Campus Allegro, uusi keskustakortteli ja toriparkki.
Uran alkuvaiheista mieleeni on jäänyt erityisesti Pedersören kirkon tuhoisa palo ja unohtumaton uutiskeikka osui marraskuuhun 1999, kun Pietarsaaren keskustassa räjähti pommi. Räjähdys vaati yhden kuolonuhrin ja järkytti syvästi koko kaupunkia.
Hauskempana muistona mieleen on jäänyt puretun pankkitalon ympärille järjestetty juhla, jossa korttelirallin perinteet herätettiin henkiin yhdeksi ikimuistoiseksi illaksi.”