Ihmiset
Mikroversoissa itää yrityksen alku Ähtävällä - ”Maku tiivistyy niissä moninkertaiseksi”
Uusi satsi mikroversoja vihertää lupaavasti Yuliia ja Maksym Bondarchukin keittiössä Ähtävällä Pedersöressä.
Eri kasvit herneestä retiisiin, auringonkukasta punajuureen kurottelevat hyllyköllä hentoista varttaan pidemmäksi kasvivalojen loisteessa ja tuulettimen kevyessä henkäyksessä.
Vuosi sitten Maksym Bondarchuk kaipasi vapaahetkiin mielekästä tekemistä, jotain hyvää ja kaunista, mikä hetkeksi veisi ajatuksia pois synnyinmaan, Ukrainan ja sen ihmisten kohtalosta.
– Selailin YouTubea ja silmiin osui video mikroversoista. Innostuin asiasta heti, hän muistelee.
Alkoi tiedon kerääminen lähinnä googlettamalla, materiaalin hankinta ja käytännön kokeilut mikroversojen viljelystä omaan käyttöön. Lokakuussa päivänvalon näki Urban Garden ja Maksym Bondarchuk voi tituleerata itseään kevytyrittäjäksi.
Yuliia Bondarchuk naurahtaa, että kaiken takanahan on nainen. Hän toimii yrityksessä taustalla auttaen muun muassa markkinoinnissa. "Yhtiökumppanina" tai vähintäänkin innokkaana apurina häärii myös pariskunnan 6-vuotias poika, eskarilainen Mark.
Yrityksen ja erehdysten jälkeen löytyi optimaalinen tapa kasvattaa mikroversoja.
– Kysehän ei ole vaikeasta teknologiasta, mutta päivittäistä seurantaa ja hoitoa tarvitaan, huomauttaa Maksym Bondarchuk.
Puuhaan pitää siementen lisäksi olla muun muassa sopivia rasioita kasvatukseen, hyvä kasvualusta, siihen sopivasti kosteutta, ylle valoa ja kevyttä tuuletusta versojen kuivana pysymiseksi.
Siemenet Urban Garden tilaa tällä hetkellä Suomesta, Puolasta ja Ruotsista. Kylvöksessä käytetään kookoskuituharkkoa, johon levitetään jetsulleen oikea grammamäärä siemeniä. Siemenet painetaan pintaan ja kastellaan. Kastelun kanssa pitää tietysti olla tarkkana: liian kosteassa alustassa siemenet voivat mädäntyä.
Bondarchuk esittelee, miten siemenrasiat seisovat päällekkäin muutaman päivän ilman suoraa valoa ja siinä vaiheessa kylvöksiä kostutetaan suihkepullolla kerran päivässä. Itäminen tapahtuu parissa kolmessa vuorokaudessa.
– Alkuvaiheessa versot ovat paitsi kellertäviä myös eri pituisia, minkä vuoksi ne pidetään jonkin aikaa pimeässä, jotta lyhyemmät versot kasvavat pidempien tasolle ja kylvöksestä tulee kauniin tasainen matto.
”Mikroversossa kasvin luontainen maku tiivistyy moninkertaiseksi. Täyteen mittaansa kasvaneessa kasvissa maku on huomattavasti miedompi. Tutkimusten mukaan mikroversoissa on runsaasti myös vitamiineja ja mineraaleja”.
Sato valmistuu 7-8 päivässä korjattavaksi ja saksittavaksi vaikkapa suoraan suuhun.
– Mikroversossa kasvin luontainen maku tiivistyy moninkertaiseksi. Täyteen mittaansa kasvaneessa kasvissa maku on huomattavasti miedompi. Tutkimusten mukaan mikroversoissa on runsaasti myös vitamiineja ja mineraaleja, Maksym Bondarchuk kuvaa.
Top kolmen joukkoon tilausten perusteella kuuluvat tällä hetkellä auringonkukan, herneen ja retiisin mikroversot.
Yritteliäisyys on saanut tuulta alleen ja suunnitelmissa on etsiä mikroversojen kasvattamiselle omat, suuremmat tilat kodin ulkopuolelta.
– Toiminta on vielä kovin vaatimatonta, mutta suurempiin volyymeihin tähdätään. Mikroversot on aika uusi juttu Suomessa. Taloudellisesti emme hirveän korkealta putoa, vaikkei kauppa ala käydä, Maksym Bondarchuk pohdiskelee.
Yuliia Bondarchuk kertoo pyörittelevänsä parhaillaan erilaisia ideoita markkinointiin. Myös jakelua pitää hioa.
– Tilaukset tulevat tällä hetkellä lähinnä somen kautta. Pysymme tietysti näkyvillä somessa, jossa tuote on saanut vähän nimeä. Myös perinteinen puskaradio on osoittautunut tehokkaaksi kanavaksi tunnettuuden lisäämiselle.
Ajatuksena on laajentaa verkostoa muun muassa Rekoon Pietarsaaressa, Kokkolassa ja Kälviällä.
– Jalansijaa voisi löytyä myös ravintoloiden suunnasta, kuuluvat suunnitelmat.
Suomi on ollut pariskunnan toisena kotimaana jo toistakymmentä vuotta mistä Ähtävällä viihdytty valtaosa.
Maksym Bondarchuk muutti alkujaan yksin Suomeen ja Räyrinkiin työn perässä, Yuliia-puoliso tuli paria vuotta myöhemmin. Töitä riitti kettutarhoilla ja maatalouden lomituksessa. Ala on kummallekin tuttua, sillä heillä on Ukrainasta tuotantoinsinöörin yliopistokoulutus liha- ja maitoalalla.
Viimeiset vuodet Maksym Bondarchuk on työskennellyt hitsaajana oman kylän tehtaalla, Varax Productsilla.
– Itse olen tällä hetkellä työtön - ensimmäistä kertaa Suomessa. Pitkään työskentelin siivoojana, minkä jälkeen työtehtävät ovat liittyneet kotouttamiseen. Työssäoppimisjakso päättyi juuri kotouttamistoimistossa Kokkolassa , kertoo Yuliia Bondarchuk.
Ukrainan Yhdistys Pietarsaaressa kuuluu tiiviisti vapaahetkiin. Yuliia Bondarchuk on yhdistyksen perustajajäsen ja puheenjohtaja.
– Toiminta ei ole enää yhtä aktiivista kuin alkuaikoina. Monet sotaa paenneet ovat esimerkiksi löytäneet paikkansa uudessa kotimaassa, mikä on oikein hieno asia.
– Työ Ukrainan hyväksi kuitenkin jatkuu. Tällä hetkellä keräämme lahjoituksia kädenlämmittimien ja lämpimien vaatteiden hankintaan.
– Olemme jo ostaneet 3 200 paria lämmittimiä lahjoitusvaroin marraskuun aikana. Toiveena on lähettää kaikkiaan 10 000 paria tänä talvena siviileille ja sotilaille Ukrainaan, Yuliia Bondarchuk kertoo.