Kolumnit

Tony Syrjäsen kolumni: Ihmisoikeudet lähtevät halvalla

Kirjoittaja on ihastunut maailmankaikkeuden ihmettelemiseen.

Kuva: Yksityinen

Kun kolumnistin ura paikallislehdessä alkaa kääntymään iltahämärän puolelle, on aika saattaa maailma valmiiksi. Joku voi tietenkin aiheettomasti epäillä, että noinkohan se muutamassa tuhannessa merkissä onnistuu, mutta mitäpä sitä pelkistä epäilyistä välittämään.

On tietenkin niin, että ihan kaikkea ei välttämättä voi saada valmiiksi koskaan, mutta samalla maailmasta löytyy myös paljon kysymyksiä, joiden vastaukset eivät ole mitään hiukkasfysiikkaa.

Jos ajattelemme esimerkiksi globaalia ylikulutusta, ihmisoikeusrikkomuksia, luontoa ja ilmastohaasteita, vastuullisuuskysymyksiä ja Suomen taloutta, vaikuttaminen näin laajoihin kokonaisuuksiin saattaa tuntua pienestä ihmisestä utopialta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta jos löytyisi keino, jolla voisi vaikuttaa kaikkiin näihin haasteisiin ainoastaan yhdellä päätöksellä, ostaisitko sen? Kyse kun nimenomaan on ostopäätöksestä.

Internet toi maailmaamme jos jonkinlaisia uusia ilmiöitä, joista kaikki eivät ole suinkaan toivottavia tuttavuuksia. Yksi tällainen ilmiö liittyy haitalliseen nettikauppaan. Kun eteen tupsahtaa mainos, jossa tarjotaan erittäin edullisesti tuotteita, joita kokee tarvitsevansa, ei ole mikään maailman suurin yllätys, että monet meistä tarttuvat tarjoukseen.

Niin kutsutut kiinakaupat ovat vallanneet krääsä- ja tavaramarkkinat ympäri maailman halvoilla hinnoilla ja helpoilla ostokokemuksilla. Miksi maksaa tuplasti tai enemmänkin hyödykkeistä, jotka saa kotiin muutamalla klikkauksella niin että pankkitilikin kiittää?

Jos tavaraa saa toiselta puolelta palloa pilkkahintaan, ihan kaikista ihmisoikeuksista ja vastuullisuuskysymyksistä ei ole välttämättä välitetty.

Juuri aikaisemmin mainittujen syiden takia. Kiinakauppoja ja niiden eettisyyttä on tutkittu, eikä kaupoille ole jaettu niissä kovin mairittelevia arvioita. Ei tarvitse kovin kummoista päättelykykyä tai matemaattisia lahjoja ymmärtääkseen, että jos tavaraa saa toiselta puolelta palloa pilkkahintaan, ihan kaikista ihmisoikeuksista ja vastuullisuuskysymyksistä ei ole välttämättä välitetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

En pääse tosin itsekään hurskastelemaan. Kaukoidän kauppalasta on tullut tilattua tavaraa, jonka hankkiminen on tuntunut ostopäätöstä tehdessä erinomaiselta idealta.

Aina toisinaan tuote on saattanut jopa vastata tuotekuvausta, mutta välillä on tullut myös ansaitusti pataan. Esimerkiksi kengät, jotka ovat niin kapeat, etteivät sovi edes käteen, olivat ihan sopiva muistutus halpakauppaan liittyvistä lainalaisuuksista.

Jos edes vähennämme rahavirtaa Kaukoitään ja valitsemme sen sijaan järkevämmän kuluttamisen, emme vaikuta ainoastaan ylikulutukseen, luontoon, vastuullisuuskysymyksiin ja Suomen talouteen.

Sen lisäksi saatamme tukea myös paikallista yrityskulttuuria ja ylläpitää palveluja, joiden katoamisen huomaamme aina vasta kun on liian myöhäistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä