Paikallisuutiset

Työväenopisto heittämässä hyvästit Runeberginkadun talolle – taitoaineet uutta kotia etsimään

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto on toiminut Thodénin talossa 1980-luvulta lähtien. Tekstiilityön opettaja Anne Hepomäelle talo on kuin toinen koti. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto joutuu etsimään taito- ja taideaineiden opetukselle uudet toimitilat, jos sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan esitys Runeberginkatu 1:ssä sijaitsevan talon vuokraamisen lopettamisesta menee läpi.

Thodénin talonakin tunnettu rakennus on majoittanut työväenopiston toimintoja 1980-luvulta lähtien. Nyt lautakunta ehdottaa, että se tyhjennettäisiin ensi vuoden elokuusta alkaen.

Kyseessä on yksi sivistystoimen säästökohteista ensi vuoden talousarvioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talon toimintakapasiteetti on tullut tiensä päähän. Sille olisi pitänyt ihan välttämättä tehdä täyssaneeraus.

Ajatus talosta luopumisesta ei ole uusi. Siinä on jo pitkään havaittu sisäilmaongelmia, jotka ovat tuottaneet oireita sekä opiskelijoille että opettajille.

– Kun itse tulin työväenopiston rehtoriksi vuonna 2013, jo silloin alettiin puhumaan, että talosta tulisi pikku hiljaa luopua. Pitkin vuosia oli tullut viestiä, että siellä voidaan huonosti, kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Päivi Rosnell kertoo.

Hän sanoo tilanteen edelleen huonontuneen.

– Tavallaan tämän talon toimintakapasiteetti on tullut tiensä päähän. Sille olisi pitänyt ihan välttämättä tehdä täyssaneeraus. Mutta kun taas opiston toiminta on alkuajoista lähtien muuttunut niin paljon, nämä tilat eivät ole enää niin sanotusti käyttötarkoituksen mukaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rosnellin mukaan työväenopisto alkaa yhdessä ruotsinkielisen työväenopisto Arbiksen kanssa tutkimaan, mistä taito- ja taideaineille löytyisi yhteiskäyttötiloja.

– Se olisi tarkoituksenmukaista. Todennäköisesti ne jakautuvat vähän eri paikkoihin.

Kun talon sisäisen vuokran maksu kaupungin omistamasta kiinteistöstä lakkaa, sivistystoimi säästää ensi loppuvuoden ajalta reilut 27 000 euroa.

– Ensi kevät on jo toiminnan kannalta suunniteltu, ja kevätlukukausi mennään vielä normaaliin tapaan. Uusiin tiloihin siirrytään vuoden 2025 syksyllä, Päivi Rosnell sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Anne Hepomäki pitää vanhan talon tunnelmasta työskenneltyään siinä 23 vuotta. Kuva: Pentti Höri

Runeberginkatu 1:ssä vietetään tavanomaista arkea. Päätoiminen tekstiilityön opettaja Anne Hepomäki löytyy kangaspuiden sisältä asennushommista.

– Suurin osa ompelu- ja tekstiilipuolen kädentaitokursseista pidetään täällä. Isossa luokassa on joka päivä 1–2 kurssia. Kutomossa toiminta pyörii joka päivä. Kutojilla on omat avaimet, sinne tullaan ja mennään, Hepomäki kertoo.

Muissa luokissa on kieltenopetusta, shakkikerhoa ja neulontaa. Toimintaa on aamusta iltaan.

Vanhan talon rapistuva kunto on tuttu asia Hepomäelle.

– Aikaisemmin minulla itselläni ei ole ollut oireita, mutta tänä syksynä niitä on tullut ensimmäistä kertaa. On ollut päänsärkyä, kurkkukipua ja vähän silmien kirvelyä, hän sanoo.

Ihmiset ovat viihtyneet myös näissä tiloissa. Luulen, että moni tuntee olonsa täällä kodikkaaksi.

Hepomäki tuntee valtakuntansa kuin omat taskunsa.

– Olen ollut täällä jotain 23 vuotta. Tämä on minulle kuin toinen koti, hän naurahtaa.

Paikasta luopuminen menee myös hieman tunteisiin.

– Tämä talo on auttamatta vanha ja remontin tarpeessa. Mutta se on tosi tunnelmallinen. Täällä on ollut hauskaa työskennellä. Se johtuu varmasti myös siitä, että minulla on niin hauska työ!

– Koen, että ihmiset ovat viihtyneet myös näissä tiloissa. Luulen, että moni tuntee olonsa täällä kodikkaaksi, Hepomäki sanoo.

Muuttoaikeita on ollut vuosien varrella ennenkin.

– Poikani sanoi aikoinaan, kun muutosta oli puhetta, että kyllähän sinua kannetaan sieltä pois kuin mielenosoittajaa, jos tulee aika lähteä.

Työväenopiston talo olisi kipeästi täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Kuva: Pentti Höri
Suomenkielisen työväenopiston valtionosuudet tulevat meille edelleenkin, ja kursseja tullaan järjestämään entiseen tapaan.

Myös Päivi Rosnell tietää, että tutusta talosta luopuminen voi nostaa tunteita pintaan. Hän kuitenkin tähdentää, että itse työväenopiston toimintaan ja sisältöön muutolla ei ole vaikutusta.

– Toimintaa ei todellakaan ajeta alas. Suomenkielisen työväenopiston valtionosuudet tulevat meille edelleenkin, ja kursseja tullaan järjestämään entiseen tapaan.

Opiston talo laitetaan todennäköisimmin aikanaan myyntiin. Asiasta päättää tekninen lautakunta.

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta ehdottaa lisäksi, että Victorian päiväkodista, Tupakkamakasiinin ateljeetiloista sekä VPK:n kentästä Vanhassa satamassa luovutaan.

– VPK:n alueella järjestettiin ennen juhlia ja tilaisuuksia. Siellä ollut tanssilava paloi vuosia sitten. Sen jälkeen kentällä ei ole järjestetty tapahtumia ainakaan meidän toimestamme. Jostain syystä sisäinen vuokra on kuitenkin kuulunut sivistystoimelle, sivistysjohtaja Jan Levander sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä