Urheilu
Liiganousu tuo FF Jarolle kivan rahapotin: seura lähes tuplaa budjettinsa
Kahvinkeitin porisee, mutta kakku on päässyt loppumaan FF Jaron toimistolla Pietarsaaressa. Johan liiganoususta on tiistaiaamuna tullut kuluneeksi puolitoista vuorokautta.
Jaro onnistui nousemaan ensi kaudeksi Veikkausliigaan sen pitemmän polun kautta, mutta ehkä se juuri siksi maistui kaksin verroin makeammalta. Karsinnan vastustaja FC Lahti ei onnistunut lopulta tavoittamaan kotonaan Jaron hankkimaa etumatkaa, vaikka lähellä se kävi.
Ikimuistoista taisteluottelua huokaillaan Jaron pakeilla vieläkin. Hyvin pian on kuitenkin käärittävä hihat ja suunnattava katse tulevaan. Työtä ja sitä paljon puhuttua rahaa vaaditaan lisää, jotta menestykseen korkeimmassa sarjassa olisi mahdollisuuksia.
Veikkausliigapaikka tuo jo itsessään seuralle kelpo potin tv-oikeuksien ja Uefan kasvaneen solidaarisuusrahan myötä. FF Jaron operatiivinen- ja urheilujohtaja Tobias Strand arvioi, että Jarolle tämä tietää noin 600 000 euron lisätuloja ensi kaudeksi.
– Tämän vuoden kokonaisbudjettimme on noin 700 000 euroa, josta pelaajabudjetin osuus on noin 245 000 euroa, Strand sanoo.
Toisin sanoen Jaron budjetti lähes tuplaantuu. Rahalle riittää siitä huolimatta reikiä.
– Veikkausliigan pienimmät pelaajabudjetit olivat tällä kaudella puolen miljoonan euron paikkeilla. Katsotaan, pääsemmekö siihen – toivottavasti.
Pelaajavahvistukset eivät ole ainoa kustannuksia nostava asia. Veikkausliiga edellyttää myös muulta organisaatiolta, juniorijoukkueita myöten, koulutusta ja panostusta valmentamiseen.
Reissaamista on periaatteessa saman verran kuin Ykkösliigassakin. Ensi kaudeksi Tobias Strand laskee, että muutamat lyhyemmät pelimatkat vähentävät kokonaiskilometrejä.
– Ensi kaudella meillä on vieraspelejä Seinäjoella, Vaasassa, Oulussa ja Kuopiossa. Tällä kaudella kävimme Joensuussa, Mikkelissä, Salossa ja Kotkassa. KTP tosin nousi Veikkausliigaan nyt samalla.
Jaro on valitsemassa parhaillaan uutta toimitusjohtajaa. Toimistolla tämä tarkoittaa pientä organisaatiomuutosta.
– Valinta tehdään muutaman päivän sisällä, viimeistään ensi viikolla pitäisi olla valmista. Kun hän aloittaa, minä saan uusia tehtäviä, Strand kertoo.
Päävalmentaja Niklas Vidjeskogilla ja hänen aisaparillaan Rasmus Vikströmillä on optiot tulevasta kaudesta. Veikkausliigassa valmentajalla on oltava Uefa Pro -tutkinto tai hänen tulee olla aloittanut koulutuksen siihen. Vidjeskogilla on Uefa A -paperit, mutta halutessaan hän pystyy aloittamaan talvella Pro-koulutuksen.
Seuralla on edustusjoukkueessa ensi kaudeksi seitsemän sopimuspelaajaa.
– Se on hieman enemmän kuin normaalisti tässä vaiheessa. Yleensä kauden päätyttyä sopimukset ovat Jarolla jatkuneet 3–5 pelaajalla, Strand sanoo.
Ensi kauden pelaajia ovat maalivahti Emil Öhberg, Johan Brunell, Guillermo Sotelo, Ludvig Nyman, Severi Kähkönen, Joni Remesaho sekä Albin Björkskog.
Tobias Strand sanoo, että joukkueen kasaamiseen ei ole tällä haavaa kiirettä. Tammikuussa vastaan tulee kuitenkin yksi virstanpylväs: liigacupin alkuun mennessä joukkueessa on oltava vähintään 15 sopimuspelaajaa.
Liigapaikan ja keskikesällä käyttöön otettavan uuden stadionin Strand uskoo lisäävän myös pelaajien kiinnostusta pietarsaarelaisseuraa kohtaan.
– Kannattajienkin olosuhteet paranevat huomattavasti. Uskon, että lähdemme tavoittelemaan 1800–2000 hengen keskiyleisömäärää.
Tämän kauden yleisökeskiarvo asettui 1450 katsojan kohdalle.