Kuinka valita täydellinen sohva kotiisi?

Mietitkö sohvan ostoa? Tässä oppaassa käymme läpi, kuinka valita täydellinen sohva, joka vastaa sekä tarpeitasi että tyyliäsi.

Sohva on olohuoneen keskipiste ja yksi eniten käytössä olevista huonekaluista. Sohvan hankinta onkin merkittävä kalustehankinta, sillä se vaikuttaa niin kodin tunnelmaan kuin toimivuuteen.

Omiin tarpeisiin parhaiten sopivan sohvan valinta voi tuntua hankalalta, sillä nykyään vaihtoehtoja on roppakaupalla. Tästä saat ohjenuorat siihen, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon oman unelmasohvan valinnassa.

Ota mitat ennen sohvan ostamista

Ensimmäinen askel täydellisen sohvan metsästyksessä on mitata tila, johon sohva tulee. Sohvat näyttävät netissä ja myymälöissä usein eri kokoisilta kuin ne todellisuudessa ovat, ja sen takia on olennaista tietää huoneen mitat ja kuinka paljon tilaa haluat varata sohvalle.

Vaikka suuret ja muhkeat sohvat ovat mukavia, on hyvä pitää mielessä, että sohvan ei tule viedä leijonanosaa huoneesta, tai siitä tulee helposti ahtaan oloinen. Sohvan tulee jättää tilaa kulkureiteille ja muille kalusteille.

Jos sinulla on suuri olohuone, voi silloin ratkaisu olla kulmasohva tai u-sohva, joka täyttää tilan mukavasti ja tarjoaa istumapaikkoja useammalle hengelle. Pienempään tilaan voi sen sijaan olla parempi valita kaksipaikkainen tai kolmen istuttava sohva, joka ei vie liikaa lattiatilaa.

Valitse sohvan materiaali elämäntyylisi mukaan

Sohvan verhoilumateriaalin valinnassa kannattaa huomioida oma elämäntyyli ja tarpeet.

Jos sinulla on lapsia tai lemmikkejä, on suositeltavaa valita helposti puhdistettava ja kestävä materiaali, kuten mikrokuitu, keinonahka tai nahka. Monissa kangassohvissa istuin- ja selkänojatyynyjen päälliset ovat irrotettavia ja pestäviä, mikä on kätevä ratkaisu erityisesti silloin, kun sohvaa käyttävät myös lapset ja lemmikit.

Nahkasohva on aina tyylikäs ja sopii monenlaiseen sisustukseen. Nahkaisten sohvien hyvä puoli on myös se, että ne ovat ilmatiiviitä eli ne pitävät sohvan sisuksen lämpimänä ja pölypunkit poissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nahkasohva tulisi puhdistaa säännöllisesti, jotta nahkapäällyste pysyy pehmeänä ja hyväkuntoisena.

Nahkasohvat ovat suhteellisen hintavia, ja pienemmän budjetin ratkaisuksi sopii keinonahkainen sohva, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan nahkasohvaa. Keinonahkaiset sohvat ovat kestäviä, helppohoitoisia ja allergiaystävällisiä.

Myös kangasverhoillut sohvat tarjoavat nahkasohvia edullisemman vaihtoehdon. Kangassohvien verhoilussa käytetään tavallisesti mikrokuitua tai vahvaa huonekalukangasta. Toki saatavilla on myös muun muassa sametti-, puuvilla-, pellava- tai villakankaalla verhoiltuja kangassohvia, jotka tarjoavat lukemattomia vaihtoehtoja eri tyyleissä ja väreissä.

Mikä on sohvan käyttötarkoitus?

Sohvan käyttötarkoitus voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta sohvan valinnassa kannattaa miettiä, mihin huoneeseen se tullaan sijoittamaan ja miten sohvaa tullaan eniten käyttämään – löhöilyyn, istumiseen vai kenties vierasvuoteeksi?

Sohvan mukavuus on yhtä tärkeä seikka kuin ulkonäkö. Jotkut pitävät pehmeistä ja upottavista sohvatyynyistä, kun taas toiset suosivat jämäkämpää istuinta, joka tarjoaa enemmän tukea. Ennen unelmasohvan hankintaa on hyvä olla selvillä, kumpaan leiriin kuulut, jotta sohva vastaa omia tarpeitasi.

Lisäksi on hyvä miettiä sohvan kokoa siltä kantilta, kuinka monta ihmistä sitä käyttää. Kuuden hengen perhe tarvitsee erilaisen ratkaisun kuin yksin asuva.

Kulma- tai u-sohva rentoon oleskeluun

Suomeksi puhutaan sohvasta, olipa kyseessä millainen malli tahansa. Englanniksi vastaava sana voi olla joko sofa tai couch. Näistä couch viittaa usein rennompaan ratkaisuun.

Jos sohva hankitaan erityisesti loikoilua ja tv:n katselua varten, kannattaa silloin harkita pehmeää ja tarpeeksi isoa sohvaa, jolla on mukava pötkötellä.

Mukava kulmasohva on monen olohuoneen suosikki, sillä se suorastaan kutsuu ottamaan rennosti. Kulmasohvalla mahtuu sekä ottamaan päikkärit että seurustelemaan isommallakin porukalla.

Kulmasohvan voi sijoittaa joko nurkkaan tai keskelle huonetta, riippuen huoneen koosta ja muista sisustusratkaisuista. Kulmasohva valitaan usein isoon tai keskikokoiseen huoneeseen, mutta pienemmän kokoluokan kulmasohva voi toimia myös pienessä huoneessa, kun sen sijoittaa fiksusti.

U-sohva on kotoisan pesämäinen sohvatyyppi, joka sopii sekä mukavaan tv:n katseluun että rupatteluun perheen ja ystävien kanssa. Monissa u-sohvissa on myös vierassängyksi sopiva ulosvedettävä vuodeosa sekä vuodevaatelaatikko täkkien ja tyynyjen säilytykseen.

Huomionarvoinen seikka on se, että u-sohva vie enemmän tilaa kuin kulmasohva. U-sohvia on kuitenkin eri kokoisia, ja sen voi saada sopimaan pienempäänkin olohuoneeseen, kunhan muut huonekalut järjestellään järkevästi.

Jos sohvalla halutaan pääasiassa istua – ja vaikkapa seurustella vieraiden kanssa – voi silloin ryhdikkäämpi sohva olla parempi valinta, jolloin istumamukavuus on avainasemassa. Jos haluat, että jalat yltävät lattialle istuttaessa, tulee silloin kiinnittää huomiota sohvan syvyyteen ja korkeuteen.

Kahden ja kolmen istuttavat sohvat toimivat hyvin pienissäkin huoneissa

Klassiset kahden tai kolmen istuttavat sohvat sopivat erinomaisesti tiloihin, joihin kulma- ja u-sohvat ovat liian suuria. Sohvia voi hankkia myös kaksi tai ostaa lisäksi nojatuoliin, mikä tuo huoneeseen lisää istumatilaa.

Sohvan kaveriksi voi hankkia rahin, jossa voi lepuuttaa jalkoja kulmasohvan tapaan. Rahin etu on se, että sitä voi liikutella tarpeen mukaan ja samalla se voi tarjota säilytystilaa tai toimittaa penkin virkaa.

Lisäksi kahden tai kolmen istuttavat sohvat toimivat erinomaisesti vuodesohvana, jolloin sohvan voi sijoittaa vaikkapa vierashuoneeksi muuntautuvaan toimistohuoneeseen.

Varmista, että sohva sopii muuhun sisustukseen

Sohva on usein huoneen keskipiste, joten sen tulisi sopia huoneen tyyliin ja värimaailmaan. Jos sohva edustaa täysin erilaista tyylisuuntausta kuin huoneen muu sisustus, se todennäköisesti erottuu ei-toivotulla tavalla.

Mikäli huoneen värimaailma ja muu sisustus on jo selvillä, on sohvan väri ja tyyli suositeltavaa valita huoneen muiden hallitsevien elementtien mukaan, kuten seinien ja lattian värin perusteella.

Pienessä huoneessa vaalea sohva voi tehdä tilasta avaramman, kun taas suuremmassa huoneessa tumma sohva luo kodikasta tunnelmaa ja antaa huoneelle syvyyttä. Jos seinät ja lattia ovat tummat, vaalea sohva luo kauniin kontrastin ja auttaa tasapainottamaan kokonaisuutta.

Yleisesti ottaen neutraali väri, kuten harmaa, beige tai valkoinen, on klassinen valinta, ja helppo yhdistää muuhun sisustukseen. Neutraalia värimaailmaa voi piristää parilla tehostevärillä, joita voi käyttää vaikkapa koristetyynyissä, torkkupeitossa ja koriste-esineissä. Näin väreillä voi tuoda tyylikkäästi ilmettä huoneeseen ilman, että ne varastavat koko show’n.

Tosin värikkäät ja kuviolliset sohvat voivat tuoda väriä ja persoonallisuutta huoneeseen. Persoonallinen sohva voi olla erinomainen valinta, kunhan se tukee huoneen muuta sisutusta.

Panosta laatuun ja kestävyyteen

Sohva on yleensä pitkäaikainen hankinta, ja sillä on usein paljon käyttöä, joten sen laatuun kannattaa panostaa. Laadukkaat sohvat kestävät käyttöä ja säilyttävät muotonsa eivätkä lätisty käytössä.

Tarkista rungon materiaali ja rakenne – massiivipuiset rungot ovat yleensä kestävämpiä kuin halvemmat vaihtoehdot. Kiinnitä huomiota myös jousitukseen ja tyynyjen täytteisiin, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sohvan mukavuuteen ja käyttöikään.

Muistilista täydellisen sohvan valintaan

Sohva on usein huoneen keskipiste. Sohvan valintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa, niin voit löytää sohvan, joka on täydellinen juuri sinun kotiisi. Sohvan valinnassa tulee huomioida niin sohvan koko, materiaali kuin se, miten sohvaa tullaan käyttämään.

Lisäksi on tärkeää pitää mielessä huoneen muu sisustus ja värimaailma, jotta sohva täydentää sisustusta eikä riko huoneen tasapainoa. Koska sohva on yleensä pitkään käytössä oleva huonekalu – ja usein myös tuntuva investointi – panosta laatuun ja kestäviin materiaaleihin. Täydellinen sohva ei vain näytä hyvältä, vaan tuo myös iloa arkeen.