Mielipiteet

Anita Salmen ym. mielipidekirjoitus: Vetoomus Hilla Groupille Pietarsaaren Sanomien jatkon puolesta

Kirjoittajat ja yli 210 muuta ovat Pietarsaarelaiset -facebookryhmässä vetoomusaloitetta kannattaneita.

Hilla Group tiedotti viime viikolla, että Pietarsaaren Sanomat lakkaa vuoden alusta ilmestymästä viikottain. Sitä julkaistaisiin harvemmin ja toiminnasta vastaisi konsernin myynti- ja markkinointipuoli. Tarkemmat suunnitelmat jäivät avoimiksi.

Nyt lukijat pelkäävät lehden toiminnan hiipuvan kokonaan ja joka tapauksessa paikallinen uutisointi on jo olennaisesti harvenemassa vuoden 2025 alusta.

Pietarsaarelaiset -facebookryhmässä olleen aloitteen mukaan vedotaan nyt Hilla Groupiin, että Pietarsaaren Sanomat edelleen voisi jatkaa viikottaisena lehtenä ja sillä olisi paikallinen ammattimainen toimitus. Mikään muu väline ei tarjoa yhtä kattavasti uutisia Pietarsaaresta ja lähiseudulta. Ilman PS:ää suomenkieliset ovat uutispimennossa. He eivät saa tietoa kunnalliselämästä, muulta julkissektorilta, elinkeinotoiminnasta, kulttuurista, urheilusta eikä yhdistystoiminnasta. PS on monille myös ainoa kotiin tuleva lehti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdotamme, että lehti palautetaan tilauspohjaiseksi julkaisuksi, mikä se oli aiemmin. Se turvaisi paremmin sen taloutta. Viikottainen ilmestyminen on riittävä tässä tilanteessa.

Luonnollisesti ymmärrämme, että lisäksi tarvitaan mainoksia. Suomenkieliset ovat myös kuluttajia ja käyttävät erilaisia palveluja. He tarvitsevat tietoa niistä. Julkinen sektori, yhteisöt, kuten esim. seurakunnat, yritykset ja yhdistykset sekä yksityiset puolestaan tarvitsevat paikallista julkaisua, jossa ilmoittaa suomenkielisille. Kaikilla ei ole pääsyä nettiin.

Tilauspohjalta saadaan tuloja. Ehkä kulurakennetta voi myös vielä tarkistaa ja tehdä lehteä halvemmalla. Ja tehostaa markkinointipuolta. Lehti on tärkeä suomenkielisille Pietarsaaressa ja alueella, paitsi tiedotusvälineenä myös yhteisön identiteetille.

Kyse on myös vähemmistön oikeudesta saada tietoa asuinpaikkakuntansa asioista. Jos ei osaa yhtään ruotsia, on ilman Pietarsaaren Sanomia ulkona ihan kaikesta. Varsinkin, jos vielä ei ole nettiä käytössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä voisi puoltaa julkista tukea esim. jakeluun ja jotain julkista roolia asiaan liittyen.

Muuallakin on kerran viikossa ilmestyviä maksullisia paikallislehtiä, esimerkkinä Hilla Groupin Nivala-lehti, jonka vuosimaksu on 100€ tällä hetkellä. Paikkakunnat ovat erilaisia ja väestöpohjakin. Pietarsaaressa on kuitenkin monipuolista tarjontaa niin julkisella kuin yksityisellä puolella ja se on seudun keskus eli painoarvoa on.

Pietarsaaren Sanomia voivat kaupungin suomenkielisten ohella tilata lähikuntien suomenkieliset, kuten aiemmin on tapahtunut. Samoin muualle muuttaneet kotiseudun asioista kiinnostuneet sitä tilaavat. Myös ruotsinkieliset (kaksikieliset) ovat sitä tilanneet ja lukeneet.

Pietarsaaressa 21.10.2024

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä