Kolumnit

Tony Syrjäsen kolumni: Kosmos näyttää taivaan merkit

Kirjoittaja on ihastunut maailmankaikkeuden ihmettelemiseen.

Tony Syrjänen Kuva: Yksityinen

Samaan aikaan, kun ihmiset alkoivat miettimään vakavissaan muuttoa Afrikan sarvesta kohti pohjoista, jokin järkkyi aurinkokuntaa ympäröivässä, mm. komeetoista koostuvassa, Oortin pilvessä. Läheisten tähtien painovoima häiritsi Oortissa matkannutta muutaman kilometrin kokoista jääpalaa siinä määrin, että tämä sinkoutui kohti aurinkokuntaa. Nyt, noin 80 000 vuotta myöhemmin, saamme ihailla komeetaksi ylentynyttä jääpalaa taivaallamme.

Kiinalaisen Purppuravuoren observatorion ja Etelä-Afrikan asteroidinetsintäohjelman mukaan nimetty Tsuchinshan-ATLAS -komeettaa pääsee olosuhteista riippuen ihastelemaan vielä noin viikon ajan. Komeetan saattaa nähdä paljaillakin silmillä, mutta kiikareiden kanssa havainnointi luonnollisesti helpottuu.

Pyrstötähdet eli komeetat ovat kautta aikain innoittaneet ihmisiä uskomuksiin, tulkintoihin ja ennustuksiin. Maahan osuessaan ne ovat myös eksistentiaalinen uhka elämälle. Elokuvateollisuus on nähnyt tämän lähinnä mahdollisuutena ja käärinyt hyvät tuotot aiheesta tehdyillä elokuvilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo kauan ennen kuin elokuvateollisuus oli nähnyt komeetoissa markkinaraon, oli niillä oma myyttinen merkitys ihmisten mielissä ja kulttuurissa. Muinaisille kreikkalaisille ja roomalaisille komeetat ja meteorit olivat merkkejä siitä, että jotain hyvää tai vähemmän hyvää oli tapahtunut tai tapahtumassa. Sinänsä fiksu ennustus, jonka pieleen menemisen mahdollisuudet olivat melko minimaaliset.

Joidenkin uskomusten mukaan komeetan saapuminen merkitsee merkittävän hahmon poismenoa. Kun esimerkiksi Julius Caesarin murhan jälkeen taivaalle ilmestyi komeetta, sitä pidettiin merkkinä Caesarin jumalallisuudesta. Komeetta loisti taivaalla keisarin hautajaisten aikana ja aikalaiset ajettelivat sen olevan itse Julius.

Vaikka kaikenlainen hölynpöly elää ja voi hyvin vielä nykyäänkin, meidän ei tarvitse enää tukeutua siihen vaan tarjolla on myös oikeaa tietoa.

Muinaiset sivilisaatiot eivät kuitenkaan olleet kaikilta osin niin myyttien vietävissä, kuin helposti voisi ajatella. Babylonian ja Egyptin kalenterien tähtitieteelliset yksityiskohdat ja tiedot olivat yllättävän edistyneitä ja niistä on ollut iloa nykyaikaisellekin tähtitieteelle.

Ihmisluonteen tuntien tarjolla on myös surullisempiakin tarinoita. Heaven’s Gate -niminen ufokultti sai jostain syystä päähänsä, että Hale-Bopp-komeetan takana lymyilee avaruusalus, jonka mukana saattaa matkata uudelle ja rauhaisemmalle planeetalle. Päästäkseen avaruusalukselle kultin jäsenten oli opin mukaan tehtävä itsemurha. Näin päättyi vajaan neljänkymmenen ihmisen elämä, täysin turhaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka kaikenlainen hölynpöly elää ja voi hyvin vielä nykyäänkin, meidän ei tarvitse enää tukeutua siihen vaan tarjolla on myös oikeaa tietoa. Jää yksilön itsensä arvioitavaksi, luottaako tutkimukseen vai esimerkiksi tarinoihin komeettojen oletetuista merkityksistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä