Mielipiteet

Ulla Hellénin mielipidekirjoitus: Ei palkanalennuksille

Kirjoittajat ovat pietarsaarelaisia sdp:n kaupunginvaltuutettuja.

Tietojemme mukaan Pietarsaaren kaupungin ja hyvinvointialueen omistama Alerte sekä Vaasan kaupungin ja hyvinvointialueen omistama TeeseBotnia olisivat vaihtamassa työehtosopimusta yksityisen puolen sopimuksiin eli majoitus- ja ravitsemusalan tes sekä kiinteistöpalvelualan tes.

Tänä syksynä sekä Alerte että TeeseBotnia ovat käyttäneet konsulttia hakeakseen säästöjä hyvinvointialueen asettamien säästöpaineiden takia.

Nyt tätä säästöä haetaan halpuuttamalla työehtoja, huonontamalla työntekijöiden palkkaa ja lomakertymiä eli mahdollisesti siirtymällä yksityisten sopimusten piiriin, joka mahdollistaa alhaisemmat palkat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyinen, osaava työvoima takaa myös palvelu- ja puhtaustason säilymisen vaativissa olosuhteissa. Jos henkilöstö vaihtuu tiuhaan, ei huoltovarmuutta voida taata.

Julkisen puolen sopimuksen pitkät lomakertymät yli 15 vuotta työskennelleillä on aikoinaan neuvoteltu palkankorotukset uhraamalla. Eli pieniä korotuksia vastaan on saatu työntekijöiden kaipaamia lisälomapäiviä. Lähtöpalkat näissä TeeSen ja Alerten tuottamissa tukipalveluissa ovat tälläkin hetkellä alle 2000 e/kk. Muun muassa tätä ollaan nyt työehtosopimusshoppailulla viemässä pois. Raskaan puhdistuspalvelun ja ravitsemistyön työntekijöille nämä lomapäivät mahdollistavat jaksamisen ja niiden poistaminen aiheuttaa lisämenoja mm. sairauskuluja lisäämällä.

Palkkojen heikennys vaikuttaa myös kunnan verokertymää heikentävästi. Myös työvoiman saatavuus hankaloituu ja ihmiset hakeutuvat muille aloille. Puhdistuspalveluissa ollaan jo siinä tilanteessa että kilpailu työvoimasta on kovaa, palkka ja loma ovat yrityksen kilpailuvaltteja. Nykyinen, osaava työvoima takaa myös palvelu- ja puhtaustason säilymisen vaativissa olosuhteissa. Jos henkilöstö vaihtuu tiuhaan, ei huoltovarmuutta voida taata.

Allekirjoittaneet sosiaalidemokraatit eivät hyväksy työntekijöiden palkanalennuksia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä