Pääkirjoitukset

Toimitellen: Pikkuhiekan tulevaisuutta on kypsytelty paineitta

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Fäboda on ollut aina pietarsaarelaisten silmäterä. Uniikin luonnon helmassa lepäävät hiekka- ja kalliorannat ovat harvinaisen kaunis ja jäljittelemätön yhdistelmä, joka on tarjonnut sielulle lepoa ja kropalle virkistystä sukupolvien ajan.

Yhtä kauan on kysytty sitä, olisivatko rannat hyödynnettävissä matkailumielessä. Miten aluetta voisi kehittää niin, että myös turistit löytäisivät paikalle ja toisivat muassaan tervetullutta rahaa paikkakunnalle?

Karkeasti ottaen keskustelussa on ollut aina kaksi ääripäätä. Toisten mielestä Fäboda olisi jätettävä luonnontilaan ja suojeltava kaikki mitä vielä suojeltavissa on. Vain koskemattomalla luonnolla on heidän näkökulmastaan arvoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen laita-ajattelu on kulkenut rakentamisen kautta: jos paikka on luontojaan puoleensa vetävä, se on varustettava laadukkailla palveluilla, kuten pystyttämällä hotelli tai toinenkin.

Tavalliseen tapaan enemmistö pietarsaarelaisista pohtii asiaa jossain kohtaa välimaastoa. Kylpylähotellityyppiset suunnitelmat taisivat jo jäädä jonnekin 1980-luvulle. Jälkiviisaana on helppo todeta, että onneksi niin. Korpihotellien aika lienee peruuttamattomasti ohi.

Pikkuhiekan maankäyttöä on saatu suunnitella ilman, että mikään grynderitaho on hengittänyt niskaan.

Fäboda on onnistunut säilyttämään paljon alkuperäisyydestään, vaikka kauniina kesäpäivinä ainakin paikalliset suuntaavat rannoille sata- ellei tuhatpäisinä laumoina.

Tätä kirjoitettaessa Fäbodan Pikkuhiekan uudistettu asemakaavaehdotus on lähdössä käsittelykierrokselle. Noin puolessa vuodessa sitä on muokattu monien toiveiden suuntaan. Vaikka aiemmankaan ehdotuksen mukaan varsinainen rakentaminen ei juuri olisi ylittänyt paria mökkikylää, uudessa versiossa niiden rakennusoikeutta on kavennettu selvästi niin mökkien määrän kuin enimmäiskoonkin suhteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaan eri asia on, milloin asemakaava taipuu todellisuudeksi, vai tekeekö se sitä koskaan. Kaavoittaja ei rakenna mitään. Sen tekevät muut tahot kuten yrittäjät, jos katsovat investoinnit kannattaviksi.

Tilanne on oikeastaan aika levollinen. Pikkuhiekan maankäyttöä on saatu suunnitella ilman, että mikään grynderitaho on hengittänyt niskaan. Kompromissi vaikuttaa järkevältä tähän maailman aikaan, ja sen kanssa voi elää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä