Paikallisuutiset

Pietarsaarelaismissi, kolmen lapsen äiti ja opiskelija, selätti esiintymiskammonsa catwalkilla - ”Janoan elämää”

Tiia Kemppainen on oppinut hyväksymään itsensä sellaisena kuin on adhd:n, aspergerin ja niiden tuomien ominaisuuksien kanssa. Kuva: Pirkko Högkulla

Miss Modell Pietarsaari -kisan voitto maistui Tiia Kemppaisesta upealta. Sitäkin tärkeämpänä hän pitää kun catwalkille jäi osa omasta esillä olemisen pelosta.

Esiintymiskammosta kärsinyt pietarsaarelainen Tiia Kemppainen päätti haastaa itsensä hakeutumalla katseiden kohteeksi tämän vuoden Miss Model Pietarsaaren estradille.

Kisan jälkeen kotiin viemisinä 33-vuotiaalla kolmen lapsen äidillä olikin kirkkain kruunu. Voitto maistui upealta, mutta sitäkin tärkeämpänä hän pitää kun catwalkille jäi osa omasta, syvälle juurtuneesta esillä olemisen pelosta.

– Lähdin kilpailemaan ensisijaisesti itseäni ja pelkojani vastaan. Koen selvinneeni niistä voittajana tässä erässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Itseni voittamisen ja uuden kokemuksen lisäksi kolmas syy osallistua kisaan oli verkostoituminen. Rakastan ihmisten tapaamista, merkityksellisten suhteiden luomista ja myös ihmisten yhdistämistä toisiinsa. Olen sellainen jokapaikan höylä; kuulun useaan järjestöön ja haaveilen paikallisesta yhteisöllisyyden lisäämisestä, Tiia Kemppainen kuvaa.

Itsensä siedättäminen esiintymiskammoa vastaan on tuttu juttu vuosien varrelta.

– Esilläolon epämukavuuteni on liittynyt laajemmin nähdyksi tulemisen pelko. Se liittyy puolestaan siihen, että olen neuro-epätyypillinen. Nuorempana yritin kovasti sopeutua - ja olla niin kuin muut.

Kemppainen muistelee miten hän iän karttuessa alkoi työstää sitä vaihtoehtoa, että mitä jos hyväksyisikin itsensä ihan sellaisena kuin on adhd:n, aspergerin ja niiden tuomien ominaisuuksien kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Äänet ovat minulle vaikeita, joten käytän ääniherkkien korvatulppia periaatteessa aina”.

Muun muassa aistiyliherkkyys on pakottanut etsimään ja opettelemaan erilaisia keinoja jaksamisen tueksi.

– Äänet ovat minulle vaikeita, joten käytän ääniherkkien korvatulppia periaatteessa aina. Hermostoni ylivirittyy helposti. Olen joutunut paljon harjoitella voimavarojeni kuuntelemista, ei:n sanomista ja itsesäätelytaitoja.

Kaikenpuolisen herkkyytensä Tiia Kemppainen näkee siunauksena ja kirouksena.

– Herkkyyden voi kääntää voimavaraksi senkin uhalla, että eteen tulee haasteita ja arki on usein tasapainon etsimistä. Toisaalta olen erityisen taitava joissakin asioissa, esimerkiksi luovuudessa. Olen myös hyvin empaattinen ja huomaan pienet kauniit yksityiskohdat joita muut eivät välttämättä näe. Haluan hankkia uusia kokemuksia. Elämää suorastaan janoan, hän kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kauneus, terveys ja hyvinvointi kiinnostavat, vaikkei kauneusalalla työskentely olekaan kuulunut päällimmäisiin haaveisiin.

– Ulkonäöstäni olen aina tykännyt pitää huolta. Nyt olen joutunut käymään syvempää itsereflektiota, sillä ulkonäkökeskeisestä muotimaailmasta tulee nopeasti otettua paineita itselle.

– Muistutan itseäni siitä, ettei pinnalla ole niin paljon merkitystä. Sillä on, mitä löytyy pintaa syvemmältä. Itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä kumpuava hyvä olo heijastuu ulospäin toisenlaisena hehkuna ja vapautena, mikä tekee kauneutta, Tiia Kemppainen painottaa.

Hän kertoo pitävänsä kauniista asioita, joita ovat vaikkapa kynsien ja hiusten laittaminen.

– Laittautuminen merkitsee minulle yhtä itseni ilmentämisen keinoa. Hiukseni ovat pitkään olleet pinkit ja se on osa itseni näkyväksi tekemisen prosessissa. Ripsipidennyksiä en pidä kuin ani harvoin. Jotain kasvohoitoja olen ottanut, mutta en koe paineita ottaa täytehoitoja.

– Ja ulkonäköön liittyvistä kauniista asioista voi pitää olematta pinnallinen, Kemppainen heläyttää.

Tiia Kemppainen on kolmen lapsen äiti ja hän opiskelee Pietarsaaressa YA:ssa media- ja taidealaa. Myös kauneus, terveys ja hyvinvointi kiinnostavat, vaikkei kauneusalalla työskentely olekaan kuulunut päällimmäisiin haaveisiin. Kuva: Pirkko Högkulla

Lempeyttä itseään kohtaan Miss Model Pietarsaari on opetellut myös liikunnan ja ruokavalion suhteen.

– Ei ole mitään tiukkaa treeniä eikä ruokavaliota. Kuulostelen itseäni ja otan rennosti.

Jooga, kuntosali, hyötyliikunta ja metsälenkit kuuluvat arkeen oman jaksamisen ja ajan puitteissa.

Vapaahetkiä maustavat fiiliksen mukaan myös taide, runojen kirjoittaminen, maalaaminen, valokuvaus ja valokuvattavana oleminen, tanssi ja tuoreimpana vanhan lauluharrastuksen herätteleminen uuteen kukoistukseen.

Tulevaisuuden työhaaveena on yhdistää taidetta, terapiatyöskentelyä ja muita hyvinvointiin keskittyviä palveluja.

– Ensimmäiseltä koulutukselta olen lähihoitaja ja ylioppilas, suoritin aikoinani kaksoistutkinnon. Kokemusasiantuntijaksi kouluttauduin pari vuotta sitten. Parhaillaan opiskelen YA:ssa Pietarsaaressa media- ja taidealaa. Toiveenani tulevaisuudessa on yhdistää kaikki osaamiseni.

– Näistä syntyisi hyvä sekametelisoppa, jonkinlaista terapiatyöskentelyä ja hyvinvointiin keskittyvää tekemistä. Siihen voi yhdistää kaikenlaisia työkaluja, kuten musiikkia, tanssia ja muuta keho-mielityöskentelyä hyvinvoinnin tukemisena ja ilmaisukeinona, kuuluvat suunnitelmat.

Hakeminen Miss Model Pietarsaari -kisaan tapahtui spontaanisti.

– Tapahtuma tuli vastaan somessa. Yksi tuttu oli osallistunut aiemmin ja pohdin, että miksen minäkin täyttäisi hakemusta. Rakastan hankkia uusia kokemuksia ja kokeilla nimenomaan niitä asioita, jotka pelottaa. Tässä tapauksessa esiintymistä.

Tuumasta toimeen. Iloksi ja ensin pieneksi kauhuksi kisapaikka irtosi.

– Model-kisassa avautui uusi maailma. Harjoiteltiin kävelyä korkokengillä, oli lavatyöskentelyä, poseerauksia ja perustietoa kauneudenhoidosta.

Voittoa seurasi yhteistyökuvioita muun muassa paikallisten vaate-, koru- ja kauneusalan yrittäjien sekä valokuvaajien kanssa.

– Tuntui luontevalta olla mukana Spotlightin muotinäytöksessä kun catwalk on alkanut tuntua enemmän mahdollisuudelta kuin uhalta.

Vielä Tiia Kemppainen ei tiedä osallistuuko ensi vuonna Miss Pohjois-Suomi Beauty -kisaan, johon paikka aukesi Pietarsaaren kisavoiton myötä.

– Osallistumista voi lykätä vähän eteenpäin. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että saatan käyttää sitä mahdollisuutta. Nykyisellään arki on jo aika täynnä opiskelua ja sitä kaikkein tärkeintä - perhettä, hän hymyilee.

Tiia Kemppainen

Miss Model Pietarsaari 2024.

Ikä: 33 vuotta

Koulutus: Lähihoitaja/ylioppilas 2011 (Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto, Kokkolan Yhteislyseon Lukio). Opiskelee parhaillaan YA:ssa (Yrkesakademin i Österbotten) kuvallisen ilmaisun tuottajaksi, valmistuminen keväällä 2026.

Perhe: kolme lasta, 3, 8 ja 12 vuotta.

Harrastukset: Oman jaksamisen ja ajan puitteissa jooga, kuntosali, hyötyliikunta, metsälenkit, taide, runojen kirjoittaminen, maalaus, valokuvaus, tanssi, laulu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä