Paikallisuutiset

Pietarsaaren valtuusto sanaili venekoulusta – uusi opinahjo sai silti hyväksynnän

Bonäsin tontille nousevan uuden koulun tiloista ja muodoista käytiin vilkas keskustelu Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa. Havainnekuva. Kuva: Laaja Arkkitehdit Oy

Kuuluuko koulussa olla veneen muotoinen kirjasto? Muun muassa tällainen aihe askarrutti Pietarsaaren kaupunginvaltuustoa parin tunnin ajan maanantaina.

Valtuutetut päättivät uuden ruotsinkielisen alakoulun luonnospiirustuksista ja alustavista kustannuksista. Asia eteni, mutta pari äänestystä siihen tarvittiin.

Koulun kustannukset ja arkkitehtuurin mahdollisesti aiheuttama paine niiden kasvulle nousivat ykköspuheenaiheeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Brita Brännbacka-Brunell (rkp) selvitti opetusryhmämatematiikkaa.

– Koulu on suunniteltu kaksisarjaiseksi, eli joka vuosikurssilla on kaksi rinnakkaista luokkaa. Jos ikäluokan koko ylittää 25 oppilasta, se jaetaan kahtia.

Bonäsin-Vestersundinkylän koulussa, jonka uusi koulu tulee korvaamaan, on nyt 154 oppilasta. Uusi koulu on aluenperin suunniteltu 170 oppilaan tarpeisiin, mutta luonnoksissa siihen ilmoitetaan mahtuvan jopa 232 oppilasta.

– Onko eroa tilantarpeessa, jos koulussa on 170 tai 200 oppilasta? Ei, kaksisarjainen eli 12-luokkainen koului tarvitaan joka tapauksessa, Brännbacka-Brunell sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pro Pietarsaaren Marita Salmun mielestä suunnitelmat ovat matkan varrella muuttuneet ja koulun koko kasvanut, mutta sitä ei ole avattu päätöksen valmistelussa.

– Asianmukaiset opetustilat tarvitaan, mutta jokainen neliö ja kuutio maksavat. Niiden pitää olla perusteltuja, ja tyhjän tilan myös. Mitään kerskailutiloja emme tarvitse. Rahan pitää riittää myös opetukseen, Salmu sanoi.

– Koska pykälän valmistelu ei vastaa niitä piirustuksia ja kustannusarvioita, ehdotan että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Myös rahoitussuunnitelma puuttuu.

Pietarsaaren läntisen osan uusi ruotsinkielinen alakoulu sijoittuu puretun Bonäsin koulun tontille. Sen rakentaminen alkaa maaliskuussa 2025 ja se valmistuu syyslukukaudeksi 2026. Havainnekuva. Kuva: Laaja Arkkitehdit Oy

Sdp:n Mervi Rantala oli samoilla linjoilla. Hän oli tutustunut väestökehitykseen ja oppilasmäärien ennusteisiin. Suosittu kielikylpykoulu houkuttelee oppilaita, mikä verottaa tavanomaisen perusopetuksen oppilasmääriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ruotsinkieliselle puolelle jää tosi vähän oppilaita, ja Lagmanin koulu sekä käytännössä myös Kyrkostrandin koulu ovat jo kaksisarjaisia, Rantala sanoi.

– Minua huolestuttaa, mistä sivistystoimi tulee tulevaisuudessaan leikkaamaan kattaakseen nämä sisäiset vuokrat.

Rantala kritisoi myös arkkitehtonisia ratkaisuja, joiden hän arvioi käyvän kalliiksi.

– Piirustuksissa löytyy veneen muotoinen kirjasto, joka rakennetaan kaarilasista ja betonista. Myöskin opettajien taukotila on veneen muotoinen. Täytyy kysyä, onko meillä varaa rakentaa näin? Arkkitehtuuri voi olla hyvää, mutta jokainen tietää, että suorakaiteen muotoinen rakennus on edullisempi, hän huomautti.

Palautusehdotusta kannatti Pro Pietarsaaren Helinä Sipinen. Hän arveli niin ikään, että suorakaiteeen muodosta poikkeavat kulmat ja kaaret koulurakennuksessa maksavat liikaa.

– Päätös koulusta on tehty ja sitä ei kukaan vastusta. Pietarsaaren talous on kuitenkin tiukoilla. Jos valtuusto ihan oikeasti hauaa seistä päätöstensä takana, se muistaa mitä talousarviossa sanottiin, eli että kaupungin toiminta on sopeutettava taloudelliseen todellisuuteen.

Seuranneessa palautusäänestyksessä kriitikot jäivät tappiolle äänin 37–5.

Keskustelu jatkui vielä hyvän tovin. Marita Salmu esitti myöhemmässä vaiheessa asian hylkäämistä. Selkein äänin 39–4 koulurakennuksen luonnokset ja tavoitehinta lopulta hyväksyttiin.

Uuden koulun rakennuskustannuksiksi arvioidaan tässä vaiheessa noin 10 miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä