Mielipiteet

Marita Salmun mielipidekirjoitus: Mikä tässä taas mättää?

Kirjoittaja edustaa Pro Pietarsaari -ryhmää Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa.

Vestersundinkylän-Bonäsin koulu on ahdas, siellä on tällä hetkellä 154 oppilasta. Heitä varten on suunnitteilla uusi koulu vanhan Bonäsin koulun tontille.

Koulusta on tehty luonnospiirustukset ja kustannusarvio. Niitä on käsitelty teknisessä toimessa useammankin virkamiehen voimin, valvontaryhmä on kokoontunut jo kuudesti, tekninen lautakunta, sivistyslautakunta ja kaupunginhallitus ovat hyväksyneet paperit. Valtuuston siunaus vielä puuttuu.

Jos kaikki luottavat, että ”joku muu” on tehnyt tarkistustyön, virheitä voi jäädä korjaamatta.

Ei ihme, että Pietarsaaressa kaikki projektit tulevat kalliiksi ja vielä kalliimmiksi, jos päätösketju on aina yhtä hutera. Yritin kaupunginhallituksen kokouksessa saada vastauksia yksityiskohtaisemmin piirustuksiin ja kustannusarvioon, ”tavoitehintaan”. Kyselen kuulemma väärässä paikassa; olisi pitänyt kysyä aiemmin. Siis missä, kun en ole mukana missään aiemmin mainituista instansseista? Jouduin, taas, jättämään eriävän mielipiteen, koska annettujen tietojen perusteella piirustukset on tehty liian isolle koululle ja hanke vaikuttaa kalliilta, kun kustannuksia ei ole eritelty riittävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pykälän valmistelutekstissä sanotaan, että koulu on suunniteltu 170 oppilaalle. Piirustusten mukaan kuitenkin pulpettipaikkoja on 232, sen lisäksi käsityön, teknisten töiden ja musiikkiluokka.

Kustannusarviossa on useassa kohdassa ”erityistä”, jossa kyllä on hinta perässä, mutta ei selitystä mitä se on. Lisäksi useammassa kohdassa on maininta tyyliin ”normaali koulutilan varustus”. Kenen normaali? Jos sitä ei ole määritelty, kiistatilanteessa myyjä määrittelee sen. Silloin on turha valittaa, jos tavara on kakkoslaatua.

Jos tarpeet ovat muuttuneet, suunnitelmaakin pitää muuttaa. Sen pohjana pitäisi olla selkeät arviot oppilasmäärien kehityksestä mustana valkoisella, eikä pelkkiä kuulopuheita. Vetoaminen siihen, että ”pitää luottaa asiantuntijoihin”, ei oikein uppoa; sen verran puutteita ja epäloogisuuksia on jo nyt tullut vastaan. Jos kaikki luottavat, että ”joku muu” on tehnyt tarkistustyön, virheitä voi jäädä korjaamatta.

Siteeraan taas kerran Berthold Brechtiä: ”Tarkista lasku! Sinun täytyy se maksaa.”

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä