Mielipiteet

Mielipidekirjoitus: Ei kiitos kalateollisuutta Ådöniin

Kirjoittajat ovat maa- ja vesialueiden omistajia Luodosta.

PS:ssa oli 18.9. Luodon kunnan ilmoitus ympäristölupahakemuksesta. Siinä Ab Ekofish hakee ympäristölupaa kalankäsittelylaitokselle.

Koko kuulutus liitteineen on luettavissa Luodon kunnan kotisivuilta. Tähän mennessä Ekofishin kalanperkuulaitos Fiskbodenilla on saanut luvan kanssa käsitellä 100 000 kiloa kalaa vuosittain, nyt haetaan lupaa kasvattaa kalamäärää 500 000 kiloon.

Fiskboden sijaitsee Ådössa, Luodon alueella. Siksi kuulutuksen antajaksi on merkitty Luodon tekninen lautakunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ympäristölupahakemuksessa vähätellään selvästi kalankäsittelylaitoksen, joka on kalateurastamon hienompi nimi, ympäristövaikutuksia. Laitoksen luvataan huolehtivan kaikista päästöistään, niin ilman- kuin vedensaasteistaan, 500 tonnin kalanlahtauksesta ei tule edes hajua, niin tiiviisti laitos tulee kalaa käsittelemään. Laitoksen toiminta jatkuu toki samoissa vanhoissa tiloissa.

Ekofish jatkaa samaa vanhaa rallatustaan päästöttömästä, saasteettomasta, hajuttomasta ja näkymättömästä toiminnastaan.

Ekofish satuilee omiaan. Kalanviljely tulee vaikuttamaan Pietarsaaren edustan vesialueisiin monin tavoin.

Ympäristölupahakemuksessa vähätellään selvästi kalankäsittelylaitoksen, joka on kalateurastamon hienompi nimi, ympäristövaikutuksia.

Pohjanmaan vesi ja ympäristö julkaisun ”Pietarsaaren edustan merialueen yhteistarkkailu 2023” mukaan Ådon alueen merialueen tila vaihtelee tyydyttävän ja hyvän välillä. Meillähän on laissa kielletty merialueiden tilan vaarantaminen!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen lisäksi Ekofishilla on AVI:lla hakemus kolmen kalakassin talvisäilytyksestä Ådön lahdessa. Sama meri, meidän meremme. Huhutaan, että vuoden loppuun mennessä kaikki erilliset pikkuhakemukset kootaan yhteen ja alueen vesillä voi alkaa laajamittainen kalankasvatusteollisuus.

Pyydämme Pietarsaaren seudun asukkaita, luotolaisia, Ådön asukkaita ja osakuntia liittymään kalankasvatuksen vastustajien rintamaan. Nyt kannattaa kirjoittaa vastalauseet, sähköpostitse tai vaikka ruutupaperille ja lähettää Luodon tekniselle virastolle. Kuulutuksen viimeinen kommentointipäivä on 24.10. Tämä on meidän oikeutemme ja velvollisuutemme.

Höga Kusten-yhdistys Ruotsista on ollut napit vastakkain kalateollisuuden kanssa jo vuosia. Heidän tietonsa ja tukensa on antanut meille paljon. Yhdistys lahjoitti jopa pienen rahasumman tukeakseen meitä.

Olemme veneilleet viime viikkoina paljon saaristossa. Luodoilla näkyy valkoisenaan piilevää, fosfaattien seuralaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalanviljely ei saa saada jalansijaa meidän meressämme.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä