Paikallisuutiset

Vesivahingosta viimeinen pisara – hotelli Polaris sulkee ovensa: ”Olemme eläkkeemme ansainneet”

Koville ottaa, mutta aikansa kutakin, omistaja Juho Jokinen tuumii hotelli Polariksen ravintolassa. Kuva: Pentti Höri

Edsevön hotelli Polariksen vastaanotossa Juho Jokinen puhuu sujuvaa ruotsia puhelimessa. Vaimo ja perheyrityksen toinen puolisko Siru tarjoilee kahvia.

– Me olemme päättäneet lyödä hanskat tiskiin, Juho tokaisee ykskantaan lopetettuaan puhelun.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että pariskunta sulkee hotellin parin viikon sisällä ja laittaa kiinteistön myyntiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Neljättä kertaa emme jaksa enää laittaa tätä käyntiin.

Jokiset ostivat hotelli Polariksen kasitien varrelta pian 19 vuotta sitten. Ensimmäinen urakka oli saada uusi firma toimimaan ja löytää oma asiakaskuntansa.

Joitakin vuosia sitten hotellin ravintolassa syttyi tulipalo. Aineksia oli paljon pahempaankin, mutta rivakasti sujuneiden pelastustöiden jälkeen paikka saatiin jälleen auki vain kolmen ja puolen viikon korjausten jälkeen.

Kolmannen kerran Jokiset joutuivat aloittamaan lähes alusta, kun liiketoimet kilpistyivät koronapandemiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juho ja Siru Jokinen ennättivät pyörittää hotelli Polarista Pedersören Edsevöllä lähes 19 vuotta. Kuva: Pentti Höri

Seuraava jobinposti tuli tänä kesänä heinäkuun alussa. Hotellin sisääntulevan veden runkoputki hajosi alapohjarakenteissa.

– Koko hotellin takakäytävän lattia kastui. Kaikkiaan 24:stä huoneesta 13 on ollut pois käytöstä siitä saakka, Juho Jokinen kertoo.

Vesi valui lattialaattojen väliin ja alle. Jokisten mukaan hyvä puoli asiassa on se, että esimerkiksi kaikki pohjalaattaan asti ulottuvat väliseinät ovat tiiltä, joten kastunut alue on saneerauskelpoinen.

– Jos olisimme nuorempia, tässä ei olisi mitään ongelmaa. Oikeastaan aloitimmekin jo poistamalla käytävältä laminaatit. Mutta nyt me olemme molemmat jo eläkkeellä. Itse asiassa olimme juuri ennen vesivahinkoa laittamassa kiinteistöä myyntiin nyt syksyllä, 66-vuotias Jokinen sanoo. Puoliso Siru on vuotta nuorempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Runkovesiputki hajosi hotellin lattiarakenteissa heinäkuun alussa. Vesi ennätti levitä hotellin takimmaiseen siipeen. Kuva: Pentti Höri

Perheyritys on toiminut pariskunnan mukaan hyvin, ja leipä on bisneksestä irronnut.

– Esimerkiksi alkuvuosi oli ihan hyvä. Teimme meidän olosuhteissa hyvää liikevaihtoa ja vielä parempaa tulosta. Ensimmäisen kuuden kuukauden tulos oli liikevaihdosta liki 30 prosenttia, Juho Jokinen sanoo.

– Talous on muutenkin kunnossa. Viime tilinpäätöksessä omavaraisuusaste oli 93 prosenttia. Nyt ei ole kyse mistään yhtiön konkurssista. Henkinen konkurssi tämä kyllä on, pariskunta myöntää.

Jokiset ilmoittivat kanta-asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen lopettamispäätöksestä maanantaiaamuna. Ovet hotelliin ovat viimeistä kertaa auki 27. syyskuuta.

Juho Jokinen toivoo, että hotellikiinteistölle löytyisi ostaja, joka saneeraisi kastuneet tilat. Hotelli- ja ravintolatoimintaa voi jatkaa myös korjausten ajan, sillä kuivana säilyneissä tiloissa on 11 hotellihuonetta.

– Uusi kiinteistönomistaja voisi ottaa vuokralaiseksi jonkun hoitamaan hotelli- ja ravintolatoimintaa. Uskon, että tästä saa sijoitetulle pääomalle hyvän tuoton. Hotellitarve tällä alueella tulee olemaan ihan huutava, vaikka me emme pois jäisikään. Siinä mielessä näkymät ovat hyvät sille, jolla on ehkä vähän vähemmän ikää ja enemmän voimia, ja joka on valmis työntekoon.

Takakäytävä kostui, mutta Jokiset uskovat, että se on täysin saneerauskelpoinen. Kuva: Pentti Höri

Jokisilla on kesämökki Savossa. Uutta asuntoa he aikovat etsiä samalta suunnalta.

– Tytär perheineen asuu täällä, mutta kyllä tämä sen verran koville ottaa, että haluaisimme pientä välimatkaa.

– Olemme mielestämme ansainneet omat eläkepäivämme. Meillä on ollut hyviä kanta-asiakkaita, joista suurimmasta osasta on tullut meille ystäviä. Kiitokset vain heille, Juho Jokinen kertoo.

– Mutta elämä menee näin, aikansa kutakin. Täällä olemme oppineet paljon ja tavanneet monia ihmisiä. Hienoa aikaa tämä on ollut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä