Paikallisuutiset

UPM koettaa vahvistaa larsmonsiikakantaa Pietarsaaren merialueella

UPM:n ympäristöpäällikkö Tomi Heikkinen valvoi viime keväänä meritaimenen istutusta Pietarsaaressa. Nyt pyritään vahvistamaan larsmonsiikakantaa. Kuva: Pentti Höri

UPM on aloittanut yhteistyössä Österbottens Fiskarförbundetin kanssa projektin, jonka tavoitteena on löytää kestäviä ratkaisuja larsmonsiian kalakannan vahvistamiseksi, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Projekti on osa UPM:n uutta kalatalousvelvoitetta, jossa perinteisten kalaistutusten sijaan kantaa pyritään vahvistamaan koekalastamalla siikoja ja kasvattamalla niiden mädistä pienpoikasia.

Sopivien emokalojen valinnassa hyödynnetään DNA-testejä sekä aiempaa UPM:n käynnistämää emokalaprojektia. Pienpoikaset palautetaan aikanaan Pietarsaaren edustalle. Samalla tutkitaan, voiko kasvatus tapahtua tulevaisuudessa paikallisesti luonnon olosuhteissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Larsmonsiika kuuluu Pietarsaaren alueen alkuperäiskantaan, jolla on pitkä historia. Laji on sopeutunut paikalliseen vesiympäristöönsä, minkä johdosta se kasvaa hyvin, ja sen kyky selviytyä esimerkiksi tautiepidemioissa tai elinympäristön muutoksissa on parempi tällä alueella kuin muilla siikalajeilla. Alkuperäiskannan turvaaminen on tärkeää niin luonnon ekosysteemin, monimuotoisuuden kuin kalatalouden kannalta.

UPM on tutkinut kalaistutustensa tuloksellisuutta, ja tutkimuksissa on käynyt ilmi, että larsmonsiian kanta on istutuksista huolimatta heikentynyt, ja suuri osa kalastetusta siiasta on alueen ohi kulkevaa vaellussiikaa.

Tutkimus on myös antanut viitteitä siitä, ettei kalojen istuttaminen edistä luonnon kalakannan säilymistä pitkällä tähtäimellä.

– Haluamme tukea paikallista kalataloutta kestävällä tavalla. Siksi on tärkeää panostaa toimenpiteisiin, jotka edistävät kannan luonnollista kasvua, sanoo UPM Pietarsaaren ympäristöpäällikkö Tomi Heikkinen tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Projektissa ovat mukana Österbottens Fiskarförbund ja useat paikalliset ammattikalastajat. Yhteistyö eri sidosryhmien kanssa on keskeistä projektin onnistumiselle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä