Paikallisuutiset

Ote virkkuukoukusta varmentuu marttojen opeilla: koululaiset käden taitoja kohentamassa

Saara Lahti neuvoo Pyryä virkkaamisessa. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Martat opettavat alakoululaisille virkkaamista. Valtakunnallinen hanke kantaa nimeä Tuetaan tulevaisuuden harrastajaa.

Länsinummen koululla on meneillään tunti, jossa puolet neljäsluokkalaisista harjoittelee virkkaamisen alkeita. Viikon kuluttua jatketaan luokan toisen puolikkaan kanssa. Itälän koululla on tempaistu jo aiemmin samoissa merkeissä.

– Ketjusilmukoilla aloitetaan ja jatketaan sitten mielikuvituksen mukaan. Näistä voi tehdä vaikka avainnauhan tai käsikorun, Pietarsaaren Martat ry:n puheenjohtaja Helena Korkea-aho kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parin marttakollegan kanssa hän on laittamassa toimintaa käyntiin. Osa oppilaista on jo pitkällä ”nuudelin” luonnissa.

– Tärkeää on, että opitaan heti alkuun oikea ote. Yleensä alussa vaatii harjoittelua se, miten virkkuukoukkua pidetään ja miten lanka on toisessa kädessä.

Demi, Venla, Maija ja Emilia ovat jo hyvässä vauhdissa ”nuudeleiden” virkkaamisessa. Martat Arja Nyman ja Helena Korkea-aho ovat tyytyväisiä näkemäänsä. Kuva: Pentti Höri

Käsityölankojen valmistaja Novita ja Marttaliitto toteuttavat yhteistyössä tämän vuoden aikana hankkeen, jossa virkkaamisen alkeet tuodaan vaikkapa kouluihin, nuoristiloihin tai yhdistyksiin.

Mukana on 125 marttayhdistystä kaikkiaan 1 200:sta. Novita on jakanut kaikille osallistuville yhdistyksille viisi kiloa lankaa kullekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme huomanneet, että kun kännykkä vie nykyään niin paljon nuorten aikaa, tämä käsillä tekeminen meinaa unohtua, Korkea-aho sanoo.

Länkkärin neljännellä luokalla on eräs ylellisyys: oppilaita opettaa kaksi opettajaa, Johannan Nyholm ja Janette Särkiniemi.

– Jettu opettajuus on sitä, että teemme yhdessä töitä. Se sujuu tosi hyvin. Pystymme jakamaan oppilaat ryhmiin sen mukaan, ketkä tarvitsevat mitäkin apua. On kiva, kun ei tarvitse olla yksin vastuussa kaikesta, vaan voimme pallotella ideoita ja miettiä yhdessä, Johanna Nyholm kertoo.

Nämä oppilaat ovat ainakin nopeita oppimaan. On tarkoitus, että kaikki virkkaavat syksyn mittaan puhelinlaukun.

Käsityötunteja koulussa on kaksi viikkoa kohden. Kaukana takana ovat ajat, jolloin pojat ohjettiin puutöihin ja tytöt tekstiilitöihin. Nykyään kaikki tekevät kaikkea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käden taidot voivat opettajien mielestä sangen hyvin koulussa.

– Nämä oppilaat ovat ainakin nopeita oppimaan. On tarkoitus, että kaikki virkkaavat syksyn mittaan puhelinlaukun. Ainakin aikaisempien ryhmien kanssa olemme siinä onnistuneet, ja uskon myös tähän ryhmään, Nyholm sanoo.

– Tietenkin opettajina olemme nähneet, että oppilaiden keskittymisessä on tapahtunut muutoksia. Mutta kun tätä ryhmää katsoo, kaikki tekevät tosi hyvin ja keskittyvät.

Anttoni on ollut ripeä ja valmistanut avainnauhan ensimmäisten joukossa. Kuva: Pentti Höri

Helena Korkea-ahon mukaan virkkaus sopii harrastuksena ihan kaikille.

– Yhtä lailla miehille kuin naisillekin. Tosin en ole tainnut kovin moneen virkkaavaan mieheen törmätä, mutta toivottavasi nämä pojat tästä innostuvat.

Itse hän oppi virkkauksen alkeet jo enne kouluikää, mutta muistaa hyvin, että sitä alettiin opettaa jo kansakoulun ekalla luokalla.

– Pannulapustani tuli vähänä epäsymmetrinen. Opettaja jelppi ja teki siihen oikein leveät reunat. Ihan nätti lappu se on, se on tallella minulla vieläkin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä