Paikallisuutiset

Pietarsaaren hautausmaalle 700 arkkuhautaa lisää: ”Arkkuhautaan voi laskea myös uurnia”

Kaikki uudet hautapaikat ovat syvähautoja, joissa on kaksi päällekkäistä arkkuhautasijaa.

– Kartta kertoo tilanteen. Uudelta hautausmaalta löytyy vain muutamia kymmeniä vapaita hautapaikkoja, joita vastaavat valkoiset ruudut. Väritetyt ovat joko varattuja tai käytössä, esittelee hautatoimen päällikkö Marianne Bränn Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymästä. Kuva: Pirkko Högkulla

Ahtaaksi käymässä oleva Pietarsaaren uusi hautausmaa on saamassa kaivattua lisätilaa.

Uusi osasto sijoittuu Djurgårdsleden -kanavan varrelle suojavyöhykkeen taakse missä on raivattu, kaivettu ja poistettu räjäyttämällä suurimpia kiviä. Laajennusalue käsittää 9 000 neliötä ja sinne rakentuu kaikkiaan lähes 700 uutta arkkuhautaa.

Haudat ovat syvähautoja, joissa on kaksi päällekkäistä arkkuhautasijaa. Arkkuhautaan voi laskea myös uurnia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uusi laajennus voidaan ottaa käyttöön muutaman vuoden sisällä. Täytemaan levittämisen jälkeen maan pitää antaa olla levossa, että haudat pystytään aikanaan kaivamaan, kuvaa hautatoimen päällikkö Marianne Bränn Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymästä.

Täytemaata saadaan tällä hetkellä rakenteilla olevan jalkapallostadionin työmaalta.

”Polttohautaus on yksi vaihtoehto. Ei tarvitse olla arkku”.

Vapaita hautapaikkoja Pietarsaaren uudella hautausmaalla on enää vain muutamia kymmeniä.

– Tilannetta on hieman helpottanut se kun vanhoja hautoja on luovutettu ja hautauksia on voitu tehdä niihin. Myös uurnahautaukset ovat hieman lisääntyneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Polttohautaus on yksi vaihtoehto. Ei tarvitse olla arkku.

Pietarsaaressa sijaitsevalla Pedersören kirkon hautausmaalla löytyy useita vapaita hautapaikkoja.

Pietarsaaren hautausmaan uuden laajennusosan ja Djurgårdsleden -kanavan välillä on suojavyöhyke. Laajennusalueelle rakentuu kaikkiaan lähes 700 uutta arkkuhautaa. Haudat ovat syvähautoja, joissa on kaksi päällekkäistä arkkuhautasijaa. Taustalla näkyy Pietarsaaren seurakuntakeskus. Kuva: Pirkko Högkulla
Hautapaikka luovutetaan vielä 50 vuodeksi, tulevasta vuodenvaihteesta lukien aika lyhenee 35 vuoteen.

Arkkuhauta maksaa Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymässä tällä hetkellä 230 euroa jos on kirjoilla seurakuntayhtymän kunnissa.

Hautapaikka luovutetaan vielä 50 vuodeksi, tulevasta vuodenvaihteesta lukien aika lyhenee 35 vuoteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallinta-ajan lyhentäminen on yksi keino saada hintoja kuriin, Marianne Bränn toteaa.

Hallinta-ajan päättyessä on omaisilla etuoikeus haudan uudelleen lunastamiseen.

Arkkuhautauksia tehdään uurnahautauksia edelleen huomattavasti enemmän.

– Tilanne vaihtelee vuosittain.

Vuonna 2022 Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymässä oli kaikkiaan 221 arkkuhautausta ja 81 uurnahautausta, joissa 11:ssä uurna laskettiin muistolehtoon.

– Kun tulin taloon vuonna 2016 oli 245 arkkuhautausta ja 26 uurnaa, joista yksi laskettiin muistolehtoon, Marianne Bränn muistelee.

Pietarsaaren seudun seurakuntayhtymällä on neljä hautausmaata, Pietarsaaren, Pedersören, Ähtävän ja Purmon hautausmaat, joista kaikilta löytyy vapaita arkkuhautoja. Lisäksi on tarjolla uurnahautapaikkoja.

Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymä koostuu kolmesta evankelis-luterilaisesta seurakunnasta. Seurakunnat ovat Pietarsaaren ruotsalainen, Pietarsaaren suomalainen ja Pedersören seurakunta. Suomalainen seurakunta kuuluu Lapuan hippakuntaan ja ruotsinkieliset seurakunnat kuuluvat Porvoon hiippakuntaan.

Ensimmäiset hautaukset Pietarsaaren uudelle hautausmaalle tehtiin noin vuonna 1910. Aluetta on vuosien varrella laajennettu erissä neljällä viuhkanmuotoisella osastolla.

Edellinen laajennus vuonna 2010 toi 500-600 paikkaa lisää.

Käynnissä olevaa laajennusta varten varattu 80 000 euron määräraha ylitettiin jo viime vuonna, mutta yhtymän kirkkovaltuusto myönsi hankkeelle lisärahoitusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä