Paikallisuutiset
Ähtävänjoessa havaittu runsaasti sinilevää – Pietarsaaren käyttöveden laatua valvotaan
Evijärvellä ja Ähtävänjoella on havaittu poikkeuksellisen runsas sinileväesiintymä, Etelä-Pohjanmaan ely-keskus kertoo tiedotteessaan.
Joelta otettiin useita näytteitä 12.8.2024, joista Lappforsin, Hjulforsin ja Kaarenhaaran näytteissä havaittiin runsaasti Dolichospermum-sukuun kuuluvaa sinilevää. Kyseisen suvun sinilevät voivat tuottaa sekä hermo- että maksamyrkkyjä, joten ely-keskus kehottaa välttämään jokiveden käyttöä.
Sinilevä ei ole tuottanut ongelmia aiemminkaan.
Pietarsaaren käyttövesi otetaan ja puhdistetaan Ähtävänjoen raakavedestä. Pietarsaaren Veden toimitusjohtaja Andreas Svarvar kertoo vesilaitoksen olevan tietoinen sinilevähavainnoista.
– On se tieto meillekin tullut, ja me tietysti tutkimme asiaa. Valvova viranomainen eli ympäristöterveys Kallan on myös käynyt ottamassa näytteitä ja he tarkistavat, että kaikki asiat ovat kunnossa, Svarvar kertoo.
Hänen mukaansa vedenpuhdistamon prosessi on vankka, eikä sinilevää esiinny suinkaan ensimmäistä kertaa Ähtävänjoessa.
– Se ei ole tuottanut ongelmia aiemminkaan. Luonnossa on paljon muutakin kuten bakteereja ja humusta, mitä joudumme poistamaan jatkuvasti, Andreas Svarvar sanoo.
Merialueella levää on havaittu Pietarsaaren edustalla.
Vähäinen sinilevämäärä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja tai kasaantua paksua maalia muistuttavaksi vihertäväksi massaksi. Jos sinilevää on runsaasti, tyynellä säällä vedenpintaan muodostuu levälauttoja.
Sinilevän runsasta esiintymää kutsutaan kukinnaksi. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.
Ely-keskus varoittaa veden käytöstä, mikäli on epäilys, että vedessä on sinilevää. Veteen ei tule mennä uimaan tai käyttää vettä sauna-, kastelu- tai pesuvetenä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia.
Sama sinileväesiintymä voi tuottaa toisena päivänä myrkkyjä, vaikka ei olisi niitä tuottanut tänään, joten myrkyllisyys vaihtelee ajan ja paikan mukaan. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti.
Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Myös kepillä voi testata, onko kyseessä sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu levä, sinilevä ei taas tartu keppiin roikkumaan.