Paikallisuutiset
Aurinkosähkön suosio kasvaa – Pietarsaari vaatii yhä toimenpideluvan kattoasennuksille
Pietarsaarelainen omakotitalon omistama ihmetteli toimitukselle, miksi katon lappeelle asennettaviin aurinkopaneeleihin tarvitaan kaupungissa toimenpidelupa. Hänen mukaansa moni kunta on Suomessa vapauttanut aurinkosähkön lupamenettelystä.
Omakotiliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Rehnfors vahvistaa, että lupakäytäntö on toistaiseksi kirjavaa Suomen kunnissa. Enimmäkseen kunnat edellyttävät aurinkopaneelien asennuttamiseen toimenpidelupia.
– Kunnat haluavat tietää, miten paljon paneelit vaikuttavat ympäristöön ja kaupunkikuvaan. Toisaalta on ihan järkevääkin, että ne ottavat selvää, mitä ollaan tekemässä, Rehnfors sanoo.
Toimenpideluvan hakeminen merkitsee jonkinmittaista byrokratiaa ja pientä kustannustakin. Pietarsaaressa lupa maksaa 150–200 euroa.
– Kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, että saa asennukset tehtyä sinä päivänä kun tarve vaatii.
Vuonna 2017 voimaan tulleessa Maankäyttö- ja rakennuslaissa kunnille annettiin valta päättää, tarvitaanko katonlappeelle asennettaviin aurinkopaneeleihin toimenpidelupaa. Tämän jälkeen useat kunnat, esimerkiksi Oulu ja Nokia, ovat päättäneet, että lupaa ei tarvita, elleivät kattoviritykset olennaisesti muuta näkymiä.
Taustalla voidaan nähdä myös kunnan suopeus ja kannustus vihreää siirtymää edistäviin toimenpiteisiin. Ari Rehnfors pitää menettelyä kannatettavana ja ajan henkeen sopivana.
– Jos paneelit eivät merkittävästi vaikuta ympäristöönsä tai katukuvaan, mielestäni niihin ei pitäisi tarvita mitään lupaa. Kuitenkin olisi hyvä olla jonkinlainen ilmoituskäytäntö.
– Sanotaan, että ainakin veloitukseton toimenpideluvan hakeminen olisi ihan järkevää ja yhteiskunnallisesti hyvä asia, Rehnfors muotoilee.
Pietarsaaressa aurinkopaneeleihin on haettu viimeksi kuluneiden parin kolmen vuoden aikana selvästi enemmän toimenpidelupia, kaikkiaan joitakin kymmeniä.
– Ne ovat olleet aika suosittuja varsinkin taloissa, joiden energiaratkaisu on ollut kalliimpi, kuten suora sähkölämmitys, johtava rakennustarkastaja Micael Nylund sanoo.
Skatan puutalokaupunginosaan on haettu lupia aika usein. Suojellussa miljöössä rakentaminen on tarkkaa puuhaa, mutta kaikille halukkaille aurinkopaneelit on hyväksytty.
– Pohjanmaan museosta Vaasasta on pyydetty lausunnot. He puoltavat lupaa, mikäli on mahdollista asentaa paneelit niin, että ne eivät näy ulospäin ympäristölle, Nylund kertoo.
Todellisuudessa lupa on yleensä myönnetty, ellei ilmansuuntien takia ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin asentaa paneelit kadulle päin.
Jos kyseessä on uudempi talo, kannattaa ihan vakavasti miettiä aurinkopaneelien laittamista.
Rakennuslaki muuttuu ensi vuodenvaihteessa niin, että rakentamislupa jää ainoaksi luvaksi. Micael Nylundin mukaan kunnat voivat päättää, mitä siihen sisällytetään – vaaditaanko jatkossa esimerkiksi aurinkopaneelien asennukseen rakentamislupaa.
– Rakennusjärjestykseen voi myös laittaa tällaisia ehtoja. Ainakin Skatassa ja kaavalla suojeltujen rakennusten kohdalla varmaan jonkinlainen lupakäytäntö pitäisi olla. Jotain ohjausta tarvitaan, Nylund pohtii.
Aurinkovoiman voi hyvin olettaa lisääntyvän lähivuosina. Näinä päivinä voimaan astuvan EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaan uusiin asuinrakennuksiin tulee parin vuoden kuluttua suunnitella valmiudet ottaa aurinkoenergia käyttöön.
Rakenteille tuleviin uusiin taloihin on asennettava aurinkopaneelit tai aurinkokeräimet vuoden 2029 loppuun mennessä, mikäli se teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti on toteutettavissa.
Väkisin ei kenenkään taloon aurinkoenergiaa asennuteta, jos se ei ole järkevää esimerkiksi ilmansuuntien tai varjostusten takia.
Missä olosuhteissa sitten aurinkoenergian hyödyntäminen on kannattavaa? Ari Rehnforsin mukaan asukkaalla on ensinnäkin oltava varaa ehkä 8 000–10 000 euron paketin asennukseen.
– Jos kyseessä on uudempi talo, kannattaa ihan vakavasti miettiä aurinkopaneelien laittamista. Aurinkovoimaloiden kapasiteetti riittää 25–30 vuodeksi, ja talohan pysyy varmasti pystyssä sen ajan.
Rakennuksen elinkaari on otettava huomioon. Ensi töikseen kannattaa selvittää katon kunto.
– Jos epäilee, että katto täytyy piakkoin uusia, sitä ennen paneeleja ei missään tapauksessa pitäisi asentaa.
Aurinkosähköstä saatava hyöty vaihtelee ja on riippuvainen olosuhteista ja sähkön käyttötavasta. Jos käytössä on pörssisähkö, saattaa omatoiminen sähkötehtailu tulla hyvinkin arvoonsa. Ylijäämäsähkön voi myydä markkinoille, mikä alentaa sähkölaskua.