Paikallisuutiset

Taideteos toi Almaan palan metsän tunnelmaa

Luonnon innoittamassa Meidän metsä -teoksessa riittää päiväkodissa koettavaa tulevillekin vuosille.

Tolppa Alma päiväkodin aulassa muuttui puuksi ja kohtaamispaikaksi Meidän metsä -taidehankkeessa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelaisen Alman päiväkodin yhteisiä tiloja ilostuttaa metsän innoittama taide. Korkeuksiin kohoava pylväs muuttui yhteisötaideprojektissa komeaksi puuksi ja siellä täällä katon rajaan on rakentunut erikokoisia linnunpesiä kierrätysmateriaalista. Lehtimaja lattialla kutsuu astumaan sisälle hämyiseen rauhaan.

Taidehankkeessa mukana olleet lapset piirsivät itselleen siivet valokuvaansa. Joukossa on niin perhosen siipiä kuin moottorisahan terästä inspiroituneita siipiä. Kuva: Pirkko Högkulla

Kuvataiteilija Pia Sirénin suunnitteleman ja yhdessä lähes 70 päiväkotilapsen eli Alman 5-vuotiaiden kanssa toteuttaman Meidän metsä -taidepanostuksen valmistumista juhlistettiin Pietarsaaressa perheiden kanssa viime keskiviikkona. Ohjelmassa oli avajaispuhe, musiikkia, hauskaa toimintaa, tarjoilua ja vapaata seurustelua, kuten asiaan kuuluu.

– Saimme teoksen käyttöön ihanan ja ison tilan, jossa oli helppo työskennellä ja se oli harsoilla ateljeeksi eristetty. Aulassa olivat tolpatkin valmiina, kuin puina, Sirén ihastelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avajaisjuhla on tärkeä osa hanketta. Näin lapset näkevät, että taide on tärkeää ja sitä juhlistetaan omassa tilaisuudessa, jossa on elävää musiikkia ja puheita.

Kuvataiteilija Pia Sirén lehtimajan hämyisessä rauhassa. Kuva: Pirkko Högkulla

Meidän metsä -teos valikoitui toteutettavaksi Alman päiväkotiin lasten ja henkilökunnan toiveesta neljän luonnoksen joukosta. Viime syksynä päiväkodissa näet järjestettiin äänestys, jossa äänioikeutettuja olivat lapset ja henkilökunta. Ehdolla oli neljä ammattitaiteilijaa ja heidän suunnittelemansa teosluonnokset.

Taiteilijat joutuivat suunnittelemaan muun muassa miten osallistaa lapset mukaan taideprosessiin ja lasten osallisuus tuli näkyä lopputuloksessa.

Sirén työskenteli projektin merkeissä lasten kanssa Almassa yhteensä kolme viikkoa, aina viikon kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pia Sirén täytti Alman päiväkodin aulan metsäteemalla yhdessä lasten kanssa. Kuva: Pirkko Högkulla

Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin puuta ja lehtiä, toisessa vaiheessa linnunpesiä ja kolmannessa inspiroiduttiin perhosista. Kaikki mitä tehtiin, tehtiin kierrätysmateriaalista.

– Puun latva aulaan toteutettiin siten että levitimme ison paperin lattialle. Lapset olivat valmiiksi keränneet lehtiä, niitä laitettiin paperille ja piirrettiin hiilellä. Valokuvasin ja teetin kankaan. Puun alla maassa on kaksitoista lehteä. Ajatus on, että puu voi toimia kohtaamispaikkana, sen alla voi hyppiä lehdeltä lehdelle ja, että siitä riittää koettavaa tuleville vuosille, kuvailee Sirén.

Kangas on valmistettu kierrätysmuovipulloista.

Viittä erikokoista linnunpesää varten taiteilija sahasi puumateriaalit valmiiksi, lapset maalasivat ne ja valmiit pesät ripustettiin aulan seinille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapset loihtivat lisäksi omia linnunpesiä ensin näytteille ja sitten juhlasta kotiinvietäväksi. Risujen ohella simpukankuoret nousivat suosikkimateriaaliksi.

– Simpukat loppuivatkin kesken ja sain tehtäväksi etsiä niitä lisää. Oli tammikuu, mutta onneksi niitä löytyi kirppiksiltä, Pia Sirén hymyilee.

Perhosteemaa varten Sirén valokuvasi jokaisen lapsen erikseen ja lapset saivat piirtää kuvaansa siivet itselleen. Kuvat ovat kokoelmana esillä aulan seinällä.

Lisäksi kaksisataa päiväkotilasta saivat pahviset siivet, joita ryyditettiin kollaasitekniikalla.

Lasten tekemiä linnunpesiä, simpukka oli suosituin materiaali ja niitä taiteilija joutui haalimaan lisää pitkin kirppiksiä. Kuva: Pirkko Högkulla

Loviisassa asuva Pia Sirén työskentelee tilateosten ja veistosten parissa. Erityisesti häntä kiinnostaa luonnon rakentaminen keinotekoisin välinein.

Sirénin käsittelyssä vaikkapa rautakauppa- ja puutarhatarvikkeet saavat uuden käyttötarkoituksen osana esteettistä taidekokemusta.

Pietarsaarelainen Skoff-hanke nostaa esille julkista taidetta lasten ja nuorten oppimisympäristöissä.

Meidän metsä -taideprojekti kuuluu Wava-opiston hallinnoimaan kolmivuotiseen Skoff-hankkeeseen, joka nostaa esille julkista taidetta lasten ja nuorten oppimisympäristöissä.

Pietarsaarelaishankkeen puitteissa on jo viime vuonna toteutettu taideteos Oxhamnin koululle, ensi vuonna sama tapahtuu Kielikylpykoulussa.

Skoff-hankkeen on luonut ja sitä koordinoi johtava kuvataideopettaja Malin Simons.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä