Pääkirjoitukset

Toimitellen: Laki ensin, sitten vasta jaetaan vedet

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Valtioneuvosto teki toukokuun alussa päätöksen, jonka suuret energiayhtiöt katsovat viivästyttävän Suomen talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeita. Hallitus päätti olla myöntämättä yhdellekään hanketoimijalle hyödyntämisoikeutta aluevesiemme ulkopuolisiin merialueisiin.

Tämä kiinnostaa myös Pohjanlahden rannikolla. Pietarsaaren edustalla käydään tiukkaa kisaa siitä, mikä taho saa oikeudet perustaa jättimäisen merituulta hyödyntävän teollisuusalueen horisonttiin.

Alueelle on aiemmin myönnetty tutkimusluvat OX2:lle, Skyborn Renewablesille ja Ilmatar Offshorelle. Nämä havittelevat kokonaan tai osittain samoja vesiä Luodon, Pietarsaaren ja Uudenkaarlepyyn edustalla, lähimmillään kolmisenkymmentä kilometriä rantaviivasta ulospäin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyödyntämisoikeushakemuksissa oli kyse siitä, että kaikkiaan 16 hanketoimijaa haki Suomen valtiolta yksinoikeutta tutkimiinsa alueisiin. Toisin sanoen kilpa siitä, kuka saa edetä hankkeensa kanssa ja kuka jää nuolemaan näppejään, olisi ratkaistu jo tässä vaiheessa.

Lainmuutos tarvitaan muun muassa hankkeiden kilpailuttamiseen, lupaprosesseihin, korvauksiin ja verottamiseen.

Valtioneuvosto kuitenkin päätti hylätä kaikki 16 hakemusta. Päätöksellä ei kielletä hankkeiden jatkokehittämistä. Pohjimmiltaan se perustuu siihen, että lainsäädäntömme ei ole alkuunkaan ajan tasalla, mitä tulee muun muassa hankkeiden kilpailuttamiseen, lupaprosesseihin, korvauksiin ja verottamiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt lainvalmistelun, jossa tavoitteena on poistaa nämä epäkohdat ja laatia talousvyöhykkeiden hyödyntämiseen tasapuoliset pelisäännöt. Lakiesityksen arvioidaan tulevan eduskuntakäsittelyyn tulevana syksynä, ja varsinaisen hankekilpailuttamisen pääsevän käyntiin ensi vuonna.

Energiatoimijat koettavat luoda painetta valtiovaltaa kohtaan, minkä voi ymmärtää, sillä ne ovat käyttäneet jo tähän mennessä miljoonia euroja tutkimuksiin ja yva-prosesseihin. Nyt tilanne on kuitenkin kaikille sama. Toimijoillekin on eduksi, että pelisäännöt ovat yhtäläiset, selkeät ja ennakoitavat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkein tärkeintä on estää kehitys, jossa kansainväliset sijoittajat raapisivat kaiken hyödyn Suomen rannikoilta ilman riittäviä velvoitteita tai vastikkeita. Merituulivoimateollisuus tuottaa väistämättä myös kielteisiä vaikutuksia ympäristölle ja muulle toiminnalle, ja nämä on pyrittävä minimoimaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä